Skrivnostna smrt več kot 350 slonov v Bocvani

26 julija, 2020

Sloni so v severni Bocvani v velikem številu začeli umirati v začetku maja in vzrok smrti še ni znan. Gre za eno največjih nesreč, ki so prizadele slone v tem stoletju.

Bocvana je bila ena zadnjih varnih zatočišč za slone, zato je to zares tragičen dogodek za eno najbolj preganjanih vrst na planetu. V zadnjih 100 letih je bilo ubitih okoli 95 % vseh slonov in še vedno se jih vsako leto pobije približno 10 % preživelih.

Veliko nejasnosti

Do zdaj ni jasno, ali so bile smrti naravne – povzročene zaradi neke bolezni, neznanega patogena ali zaradi zastrupitve. Antraks je izključen in ni videti, da je šlo za krivolov. Položaj teles, v bližini vode in dejstvo, da živi sloni izgubljajo motorične funkcije, je pripeljalo do teorije, da bi strup lahko vplival na njihov živčni sistem.

Zamude zaradi pandemije

Ministrstvo za okolje, naravne vire in turizem v Bocvani je sprva objavilo izjavo, v kateri so bili navedeni trije laboratoriji v Zimbabveju, Južni Afriki in Kanadi za obdelavo vzorcev mrtvih slonov. Ministrstvo je 12. julija sporočilo, da je zaradi omejitev potovanja prišlo do zamud. Očitne zamude so vznemirile neprofitne organizacije, mnoge od njih so že pred meseci ponudile pomoč bocvanski vladi. Zanje bi bilo najpomembnejše, da neodvisna skupina obišče območje, vzorči več trupel, zemlje in vodne poti ter ugotovi, kaj povzroča smrt.

Vir: LP

Nazaj na kategorijo okolje.
(Visited 154 times, 2 visits today)