Sežigalnice: Zajc poudaril, da uredbe ne moremo zadržati

21 februarja, 2020
Andreja Šalamun

Sežigalnice so vroča tema. Predstavniki Šaleškega EKO gibanja so včeraj ministru za okolje in prostor Simonu Zajcu predali zbrane podpise Zahteve za zadržanje Uredbe o sežigalnicah odpadkov in napravah za sosežig odpadkov. Prepričani so, da uredba ne upošteva mnenja zdravniške stroke in diskriminira državljane na določenih območjih. Minister jim je dejal, da je vsebina uredbe prenesena iz evropske direktive, da velja in da je vlada ne more zadržati.

Kot so pojasnili na Ministrstvu za okolje in prostor (MOP), Šaleško EKO gibanje od vlade zahteva, da prioritetno obravnava zahtevo za zdržanje omenjene uredbe in v skladu s svojimi pristojnostmi ugotovi oziroma oceni, da uredba ni v skladu z Ustavo RS, Zakonom o varstvu okolja, Zakonom o varstvu pred diskriminacijo in Kazenskim zakonikom. Zato naj nemudoma zadrži njeno nadaljnje izvajanje in izdajo vseh soglasij oziroma dovoljenj na podlagi te uredbe, odpravi sporno uredbo in pripravi novo o sežigalnicah odpadkov in napravah za sosežig odpadkov. Pri tem naj vključi tudi medicinsko stroko, ki je bila doslej izključena.

V gibanju ocenjujejo, da so slovenski državljani glede na uredbo razdeljeni na tiste, ki živijo v zdravem okolju, na tiste, ki živijo v okolju z nižjimi vrednostmi izpustov strupenih in nevarnih snovi (sežigalnice), in tiste, ki živijo v okolju z višjimi vrednostmi strupenih izpustov (naprave za sosežig). »Uredba torej že sama po sebi povzroča diskriminacijo, ki je v Sloveniji prepovedana,« so prepričani.

Gibanje je doslej na šaleškem koncu zbralo okoli 3.000 podpisov, sodeluje pa tudi ekološko gibanje iz Anhovega, kjer so zbrali 7.000 podpisov. Zbiranje podpisov še poteka.

Za zadržanje uredbe ni pravne podlage

Zajc je odgovoril, da »vlada uredbe ne more zadržati, ker za to ni pravne podlage. Pri uredbi gre za prenos evropske direktive. Če je pri tem prišlo do kakšnih lobističnih stikov, potem se je treba vprašati, kaj se dogaja na ravni Evropske unije, ne pri nas.« Pojasnil je, da lahko vlada z Zakonom o vladi spremeni sicer predpis ministra, ne pa same uredbe, ki jo sprejme vlada. »V tem trenutku torej ni nobene pravne podlage, da bi vlada uredbo umaknila, če pa se bo prihodnja vlada odločila, da bo uredbo spremenila, potem bo drugi predlog upoštevan,« je dejal Zajc. Dodal je, da se zaveda, da predstavniki gibanja s tem niso zadovoljni, a da se je treba držati pravnega reda, saj da živimo v pravni državi.

 

 

 

(Visited 31 times, 3 visits today)