Posvetovalni odbor priporoča vladi, naj podpre pobudo za ozelenitev gospodarstva

16 aprila, 2020
Andreja Šalamun
Posvetovalni odbor priporoča vladi, naj podpre pobudo za ozelenitev gospodarstva

Stalni posvetovalni odbor za podnebno politiko pri predsedniku Republike Slovenije Borutu Pahorju je vladi priporočil, naj se Slovenija pridruži skupni pobudi trinajstih držav članic EU, v kateri Evropsko komisijo pozivajo, da pri oblikovanju, sprejemanju in izvrševanju ukrepov za pomoč evropskemu gospodarstvu zaradi pandemije koronavirusa covid-19 upošteva že sprejeti Evropski zeleni dogovor in cilje Pariškega sporazuma.

Članice, ki so pripravile pobudo, so Avstrija, Danska, Finska, Italija, Latvija, Luksemburg, Nizozemska, Portugalska, Španija, Švedska, Francija, Grčija in Nemčija. Njihovi okoljski ministri so namreč prejšnji teden sprožili apel, naj se evropski zeleni dogovor postavi v središče načrta za okrevanje EU po pandemiji koronavirusa.

Cilj Stalnega posvetovalnega odbora je oblikovati stališča in priporočila, z njimi vplivati na odločevalce doma in v svetu ter z njimi seznanjati javnost, odbor pa sestavljajo klimatologinja prof. dr. Lučka Kajfež Bogataj, vodja sektorja za analize podjetja in vodnega kroga v Agenciji RS za okolje (ARSO) mag. Mojca Dolinar, Andrej Gnezda iz Umanotere, slovenski podnebni pogajalec mag. Zoran Kus z ministrstva za okolje in prostor, samostojni raziskovalec in podnebni aktivist mag. Rok Kranjc, geograf in ekolog prof. dr. Dušan Plut ter raziskovalka na Centru za energetsko učinkovitost Instituta Jožef Stefan (IJS) mag. Andreja Urbančič.

 

 


Nazaj na kategorijo OKOLJE.

Nazaj na kategorijo okolje.
(Visited 17 times, 3 visits today)