Avtor bv; foto: adobestock 11:09 dop OKOLJE

Podnebna solidarnost: Slovenija primaknila milijon in pol evrov

Na 28. konferenci pogodbenic Okvirne konvencije Združenih narodov o spremembi podnebja (UNFCCC), ki poteka v Dubaju, je prišlo do zgodovinskega koraka: delegati so na otvoritvenem plenarnem zasedanju dosegli dogovor o operacionalizaciji Sklada za izgube in škodo.

Slovenija se z milijonskim prispevkom postavlja ob bok globalnim prizadevanjem proti podnebnim spremembam.

Sklad, ki je bil ustanovljen že na COP27 v Egiptu, je namenjen finančni podpori ranljivim državam, ki se spopadajo s posledicami globalnega segrevanja. Ta dogovor odraža rastoči globalni konsenz o nujnosti učinkovitih finančnih mehanizmov za boj proti vplivom podnebnih sprememb.

Evropska unija je obljubila znaten prispevek, saj bo skupaj z državami članicami v sklad namenila najmanj 225 milijonov evrov.

Tudi Slovenija s svojim prispevkom

Predsednica Nataša Pirc Musar je na osrednjem plenarnem zasedanju napovedala slovenski prispevek v višini 1,5 milijona evrov. “Ta poteza je pomemben korak za Slovenijo v boju proti podnebnim spremembam in izraža našo zavezanost h globalnim prizadevanjem. Slovenija s tem prispevkom ne le finančno podpira države v razvoju, ampak prispeva h gradnji njihove dolgoročne odpornosti in prilagoditvenih zmogljivosti, kar je ključnega pomena za učinkovit odziv na podnebne izzive,” komentira okoljsko ministrstvo in poudarja, da sta ta zgodovinski dogovor in slovenski prispevek odmevna koraka k bolj trajnostni in pravični prihodnosti v boju proti podnebnim spremembam.

(Visited 53 times, 2 visits today)
Close