Podnebna napoved za svet in za Slovenijo se bere kot grozljivka

19 novembra, 2021

Poročilo IPCC 2021 opisuje stanje podnebja danes, dokaze o tem, kako je na te spremembe vplival človek, ter napovedi za prihodnost po različnih scenarijih okoljskega ukrepanja.

ARSO (Urad za meteorologijo, hidrologijo in oceanografijo) je ob povzetku za odločevalce pripravil tudi opis stanja v Sloveniji.

Med drugim izpostavljajo:

Trenutne obljube s podnebne konference v Glasgowu COP26 vodijo v globalno ogrevanje ozračja 2,4 °C, dejansko dogajanje pa v vsaj 2,7 °C do konca stoletja. V Sloveniji je bila v letu 2020 temperatura za okrog 2,3 °C nad predindustrijsko, dejansko dogajanje pa vodi v ogrevanje okrog 4,5 do 4,9 °C leta 2100, torej še vsaj 2 °C nad trenutno povprečno temperaturo

Avgusta je Mednarodni odbor za podnebne spremembe (IPCC) izdal že šesto poročilo o stanju podnebja (AR6). V njem ugotavlja, da je povečanje temperature ozračja, oceanov in tal nedvomno posledica vpliva človeka. Dogajajo se obsežne in hitre spremembe v ozračju, oceanih, kriosferi in biosferi. Obseg nedavnih sprememb celotnega podnebnega sistema in sedanje stanje več vidikov podnebnega sistema sta brez primere v časovnem obdobju več stoletij do več tisočletij.

Podnebne spremembe, ki jih povzroča človek, že vplivajo na veliko izjemnih vremenskih in podnebnih dogodkov v vsaki regiji sveta. Dokazi o spremembah v izjemnih dogodkih, kot so vročinski valovi, obilne padavine, suše in tropski cikloni, ter še posebej pripis vzrokov za to človeku, so se od prejšnjega poročila IPCC (AR5) še okrepili.

Celotno poročilo od ARSO si lahko preberete TUKAJ.

 

Nazaj na kategorijo okolje.
(Visited 140 times, 2 visits today)