Avtor bv; foto: adobestock 8:00 dop OKOLJE

Po pretoplem januarju: Svet ni pripravljen na podnebne katastrofe?

El Niño in človeška dejavnost v kombinaciji sprožata alarme med znanstveniki.

Znanstveniki pravijo, da svet ni pripravljen na podnebne katastrofe, ki prihajajo vse pogosteje. Globalno segrevanje je rekordno, po svetu pa divjajo poplave in požari.

Najtoplejše leto smo komaj pustili za seboj, že je prišel najtoplejši januar. Mnoga območja na severni polobli so doživela vročinski val, bolj značilen za junij. Znanstveniki, ki preučujejo morja, so šokirani nad intenzivno in podaljšano visoko temperaturo gladine oceanov.

Ekstremne temperature sicer pojasnjujejo kot posledico človeške dejavnosti, predvsem trdih goriv in pustošenja gozdov. A, kot so napovedovali, je svoje dodala tudi narava – fenomen El Niño, ki se je začel lansko leto, pričakujejo pa, da bo trajal vsaj do pomladi letos. Letošnje leto bo skoraj zagotovo najtoplejše doslej.

Višje kot so temperature, večja pa je verjetnost tako požarov kot poplav, že v preteklem mesecu smo bili priča dvema takim pojavoma po svetu. V Čilu so požari vzeli 120 življenj, v Kaliforniji pa so se soočali s poplavami.

Zdaj znanost proučuje tveganja, ki so se do lani zdela še nemogoča. A leto 2023 je prineslo toliko rekordov, da zdaj postavljajo nove hipoteze, vključno s to, da smo na začetku nove faze globalnega segrevanja, v kateri bo to močno pospešeno.

(Visited 77 times, 1 visits today)
Close