7:18 dop OKOLJE

Po poti odpadkov: Iz olupkov nastaneta kompost in bioplin

Ste se kdaj vprašali, kaj se zgodi z odpadkom, ki ste ga odvrgli v zabojnik pred hišo? Za večino ljudi se je pot odpadka tam zaključila, a v resnici je to njegov začetek do novega izdelka oz. prvi del poti do odlagališča ali sežigalnice.

Šli smo po sledi 10 različnih odpadkov in preverili njihovo pot od zabojnika do … Tokrat smo pogledali limonin olupek in kompost.

Limonin olupek najprej v kompostarno

Ko limonin olupek odložimo v rjav zabojnik za biološke odpadke, ga v nekaj dneh komunalno podjetje odpelje v zbirni center. Od tam so odpeljani v kompostarno, kjer biološke odpadke razgradijo s podobnimi postopki, kot se zgodijo v domačem kompostu, le da je v kompostarni proces hitrejši in brez prisotnosti zraka. Biološke odpadke, tudi limonin olupek, najprej presejejo, večji delci gredo na mletje, dodatno sejanje in izločitev morebitnih trdih delcev, potem pa skupaj s prej presejanimi manjšimi delci v bioreaktor.

Kaj se dogaja v bioreaktorju?

V bioreaktorju poteka gnitje oz. razgradnja organskih odpadkov brez prisotnosti zraka – anaerobna fermentacija, pri kateri nastane bioplin. Konkretno v regijskem centru za ravnanje z odpadki Ljubljana izločen bioplin zbirajo in iz njega pridobivajo elektriko in toploto, ki ju uporabljajo pri preostalih procesih.

Poleg bioplina v procesu anaerobne fermentacije nastane tudi biomasa, ki jo najprej ožamejo, prezračijo in potem za nekaj časa pustijo, da dozori in iz nje nastane kompost, ki ga lahko uporabljamo na vrtovih.

Kaj se zgodi z ostalimi? Spremljajte rubriko Po poti odpadkov.

Sledi: Plastenka vode sodi v zabojnik za embalažo, nikakor ne v naravo

Ne glede na vrsto odpadkov jih nikoli ne odmetavamo v naravo, saj tam povzročajo onesnaženje, ki je škodljivo za okolje in vsa živa bitja na planetu. Zavedajmo se, da vse, kar odvržemo v naravo, čez nekaj časa pristane na našem krožniku, v kozarcu ali vdihanem zraku.

(Visited 56 times, 4 visits today)
Close