11:48 dop OKOLJE

Po izvalitvi dveh ogroženih afriških pingvinov upanje za prihodnost vrste ostaja

Kolonija je bila zapuščena pred več kot 10 leti, potem ko je karakal (divja mačka, ki živi v Afriki, srednji in jugozahodni Aziji ter Indiji) pobil številne pingvine.

Dva mladiča afriškega pingvina sta se izvalila v naravnem rezervatu v Južni Afriki, kjer si naravovarstveniki že leta prizadevajo, da bi ogrožene ptice spodbudili k razmnoževanju.

Skupna populacija afriških pingvinov se je od leta 1989 zmanjšala za skoraj 65 %. Ocenjuje se, da je v Južni Afriki manj kot 10.000 parov in okoli 5.000 parov v Namibiji, kar je najmanj doslej. Podnebne spremembe in komercialni ribolov so v zadnjih približno 30 letih izčrpali zaloge inčunov in sardel, glavnega plena pingvinov, kar je povzročilo nizko stopnjo preživetja tako odraslih kot mladih pingvinov.

Po več letih prizadevanj za ponovno razmnoževanje

Glede na slabo stanje populacije so se naravovarstveniki BirdLife v Južni Afriki odločili za spodbujanje novih kolonij na lokacijah blizu bogatih virov hrane, kar bi lahko pomagalo vrniti vrsto z roba izumrtja. Pred leti so območje ogradili z visoko ograjo, ki preprečuje vstop plenilcev na gnezditveno območje. Konec oktobra letos pa so se končno razveselili dveh mladičev afriškega pingvina, ki sta prišla iz gnezda izpod balvana, kjer so uporabili realistične vabne pingvine in oddajali njihove glasove, da bi privabili odrasle pingvine k razmnoževanju.

Ali jim je dejansko uspelo, bo jasno v naslednjih letih, če se bo kolonija gnezdečih parov povečevala.

Vir: Mongabay

(Visited 35 times, 1 visits today)
Close