Pirati plastike – slovenska zelena zgodba otrok odmeva po Evropi

24 maja, 2021

V petek je potekalo eno izmed petdesetih vzorčenj mikro in makro plastike v spomladanskem delu mednarodnega projekta Pirati plastike – dajmo, Evropa! Učenci in dijaki v Sloveniji, Nemčiji in Portugalski po skupnem protokolu raziskujejo rečne brežine, vloga znanstvenikov pa je potrditev in ovrednotenje rezultatov ter analiza mikroplastike iz rek. 

“Pirati plastike je projekt sodelovanja tako na ravni Evropske unije kot v Sloveniji. Povezujemo izobraževalno in znanstveno sfero, ki sta našli skupni imenovalec v skrbi za zeleno prihodnost. To dobro zgodbo bom že naslednji teden prenesla kolegom v Bruselj,” je zbrane nagovorila ministrica za izobraževanje, znanost in šport, prof. dr. Simona Kustec, ki je prisostvovala vzorčenju mikro in makro plastike reke Pake.

“Samo z znanjem lahko beležimo škodljive vplive, ki jih človek povzroča okolju in pravočasno usmerimo svoje aktivnosti v pravo smer. Pirati plastike so pomembna akcija treh Evropskih držav, ki ozaveščajo javnost o pomenu in nevarnostih plastike, ki jo uporabljamo v vsakdanjem življenju,” pa je na dogodku izpostavila prof. dr. Maja Ravnikar, direktorica Nacionalnega inštituta za biologijo, ki vodi slovenski del misije proti plastičnemu onesnaževanju.

Zeleno okolje je najboljša učilnica na prostem

Nekaj šol je vzorčenje že opravilo. Projekt je mlade in njihove mentorje navdušil, želijo si ponovnih izvedb, nekateri načrtujejo ‘piratske’ dneve dejavnosti in poudarjajo, da je sodelovanje v projektu skupnostne znanosti pozitivna in sveža izkušnja. “Zeleno okolje je najboljša učilnica na prostem,” je poudarila Ines Pirmanšek, mentorica dijakov Šole za storitvene dejavnosti Velenje.

 

Vir: ebm

Nazaj na kategorijo okolje.
(Visited 32 times, 3 visits today)