Okrevanje po pandemiji bo dvignilo emisije CO2 na rekordno raven?

27 julija, 2021
Okrevanje po pandemiji bo dvignilo emisije CO2 na rekordno raven

Emisije CO2 se bodo letos in prihodnje leto po lanskem padcu, znova dvignile, za leto 2023 pa so v Mednarodni agenciji za energijo (IEA) napovedali najvišjo raven v zgodovini.

Preberite tudi: Vračamo se k naravi

V času bliskovitega tehnološkega napredka, smo začutili veliko odgovornost do družbe in ustvarjanja uporabniku ter zemlji prijaznih rešitev.

Razlog za močan porast emisij so predvsem odločitve številnih vlad, ki ne vlagajo v zeleno energijo, saj so skušale obnoviti svoja gospodarstva po pandemiji. Fatih Birol, izvršni direktor IEA in eden najpomembnejših svetovnih energetskih ekonomistov, je dejal: »Od več kot 16 milijard dolarjev bo samo 2 % namenjenih naložbam v čisto energijo. To še zdaleč ni dovolj, saj se bodo emisije že leta 2023 dvignile na rekordno raven v zgodovini.«

Preberite tudi: Kakovostni izdelki iz etične proizvodnje

Družba illycaffè se predstavlja s trajnostnimi izdelki in prisega na zmanjševanje ogljičnega odtisa vzdolž celotne proizvodne verige.

Pomoč potrebujejo države v razvoju

Velika bogata gospodarstva, kot so ZDA, države članice EU, Japonska in Južna Koreja, vlagajo v obnovljive vire energije in si prizadevajo za zmanjšanje (svojih) emisij. Toda države, kot so Indija, Indonezija, države Latinske Amerike in druga gospodarstva v razvoju, zaostajajo pri naložbah v čisto energijo. Približno 90 % napovedane rasti emisij bo prišlo iz držav v razvoju, zato je (finančna) pomoč tem državam ključnega pomena.

Mednarodni denarni sklad je pozval, naj se okrepi pomoč pri usmerjanju sredstev v projekte čiste energije. Energija vetra in sonca sta danes v večini delov sveta cenejša od fosilnih goriv. ​​Naložbe v energetsko učinkovitost prinašajo tudi velike donose, tehnologija električnih vozil pa postaja vse bolj dostopna. »Bogate države morajo izpolniti svoje obljube, da bodo zagotovile finančna sredstva za ublažitev podnebne spremembe v državah v razvoju. Predvsem pa, da jim bodo pomagale zmanjšati emisije in se spoprijeti z vplivi ekstremnih vremenskih razmer,« zaključi Birol.

 

Vir: The Guardian

Nazaj na kategorijo okolje.
(Visited 133 times, 1 visits today)