Avtor BR; foto: shutterstock.com 7:52 dop OKOLJE

Okoljski junaki: Zafer Kizilkaya, ki je pomagal zaščititi ogrožena morska območja v Sredozemlju

Po svetu je veliko posameznikov, ki so odločeni s svojimi dejanji spremeniti svet na bolje, med njimi je tudi Zafer Kizilkaya.

Zafer Kizilkaya je za svoje delo in zaščito morskih območij prejel letošnjo okoljsko nagrado Goldman, ki ji mnogi pravijo tudi “zelena Nobelova nagrada”.

Območje turške “turkizne obale”, ki slovi po kristalno modrih odtenkih in dih jemajočih plažah, na jugozahodu države, je nekoč kipelo od podvodnega življenja.

V zadnjih desetletjih pa so območje močno prizadeli prelov, nezakonit ribolov, razvoj turizma in podnebne spremembe. Ribje populacije so zdesetkane, uničen je ključni habitat za želve karate in ogrožene sredozemske medvedice (vrsta tjulnja) ter gnezdišča morskih psov.

Izpogajal zaščito morskih območij

Zafer Kizilkaya se je leta 2007 vrnil v rodno Turčijo, potem ko je več let delal kot morski raziskovalec in podvodni fotograf v Indoneziji. Ko je videl, v kako slabem stanju je Gokovski zaliv, se je odločil, da je treba temu območju vrniti življenje.

Ustanovil je društvo za varstvo Sredozemlja in se podal na plemenito misijo. V pogajanjih s turško vlado mu je uspelo izpogajati izgradnjo mreže zaščitenih morskih območij, ki se razteza več kot 500 kilometrov vzdolž sredozemske obale.

Za svoje delo in zaščito morskih območij je prejel letošnjo prestižno okoljsko nagrado Goldman.

Spremljajte našo serijo OKOLJSKI JUNAKI tule.

Vir: CNN 

(Visited 21 times, 1 visits today)
Close