Okolje in zdravje: okoljski minister Zajc razume skrb zdravnikov

10 februarja, 2020
Andreja Šalamun

»Okolje in zdravje sta tesno povezana, zato razumem skrb zdravnikov,« je dejal minister za okolje in prostor Simon Zajc, ob sprejemu predstavnikov zdravnikov goriške regije. Ti so mu namreč predali podpise zdravnikov, ki jih skrbijo obremenitve okolja.

Zdravniki in zobozdravniki so od odločevalcev zahtevali, da morajo pri vsakršnih obremenitvah okolja izhajati iz zdravja ljudi. Minister je zdravnikom zagotovil, da je zdravniška stroka že zdaj vključena v postopke, saj da se v času pridobivanja okoljskih dovoljenj za mnenje vpraša tudi Ministrstvo za zdravje, zato je po njegovem mnenju skrb, da se pri odločanju o okolju ne upošteva zdravstvenega vidika, odveč.

Prisluhnil je zdravnikom in njihovi skrbi o utemeljenosti postavljanja objektov za termično obdelavo odpadkov v območja, ki so bila v preteklosti obremenjena s težko industrijo. Zdravniki so izrazili tudi dvom v veljavnost meritev, ki jih izvajajo onesnaževalci.

Problem naj bi rešil nov zakon o varovanju okolja

Kot je pojasnil minister, je želel problematiko sanacije obremenjenih območij nasloviti v novem zakonu o varovanju okolja, v katerem bi zagotovil sistemski vir financiranja. Na leto bi bilo v ta namen na voljo med pet in deset milijonov evrov, v novem zakonu pa naj bi uredili tudi meritve, ki jih morajo izvajati onesnaževalci, in sicer tako, da bi jih plačali onesnaževalci, izvajala pa država. »Videli bomo, kako bo naslednji minister gledal na to tematiko,« je dejal Zajc.

Poudaril pa je, da Slovenija potrebuje objekt za termično obdelavo odpadkov predvsem za monosežig, pri katerem so mejne vrednosti strožje. »Še vedno namreč menim, da moramo poskrbeti za svoje odpadke, sicer se bomo soočali z zdravstvenim problemom odpadkov, ki bodo ležali po ulicah,« je še povedal minister.

(Visited 17 times, 1 visits today)