Odpadno jedilno olje po cvrtju – kam z njim?

16 februarja, 2021

Pustne dobrote so pečene – kam z odpadnim jedilnim oljem? Odpadno jedilno olje, ki nastaja v gospodinjstvih, po cvrtju krofov, mišk in flancatov, je treba zbirati posebej – najbolje v steklenici ali plastenki – in ga odnesti v bližnji zbirni center. Nikakor pa odpadnega olja ne smemo zlivati v straniščno školjko ali odtok.

Voka Snaga opozarja, da že kapljica olja lahko zamasti veliko količino vode. Če odpadno jedilno olje zlijemo v straniščno školjko, odtok ali celo neposredno v kanalizacijo, bodo nevarne snovi, ki so v olju, uničile mikroorganizme, ki pomagajo po naravni poti razgrajevati ostale odplake. Z zlivanjem olja v straniščno školjko povzročamo tudi velike težave v kanalizacijskem sistemu.

Nikakor ne v stranišče!

Komunala Novo mesto na Facebooku opozarja, da odpadna jedilna olja, ki nastajajo v kuhinjah, zaradi priprave pustnih dobrot, nikakor ne sodijo v straniščno školjko ali v vodovodni odtok. »Odpadna jedilna olja je tudi prepovedano mešati z drugimi odpadki, prepovedano jih je odvajati v kanalizacijo, greznice ali neposredno v površinske vode ali kuriti v pečeh. Če olje zlivamo v straniščno školjko, lahko pride do zamašitve odtočnih cevi, pojavijo se lahko tudi mali glodalci (predvsem podgane), težave pa imamo tudi na čistilnih napravah,« pojasnjujejo.

In njihov predlog? »Olje ohladite, zlijte ga v plastenko ali v steklen kozarec in ga dobro zaprite. Ko boste posodo z jedilnim oljem napolnili, jo oddajte v vam najbližjem zbirnem centru za odpadke. Kmalu, še letos, pa bomo na različne lokacije namestili 15 posod za zbiranje odpadnega jedilnega olja. Nameščene bodo poleg obstoječih zabojnikov za ločeno zbiranje surovin in odpadkov.«

Odpadno jedilno olje sodi v zbirne centre

»Zbiranje odpadnega jedilnega olja je v Mestni občini Ljubljana organizirano v Zbirnem centru Barje in v Zbirnem centru na Povšetovi ulici. Dodatna možnost za odlaganje pa je posebna premična zbiralnica, ki jo po vnaprej določenem urniku med pomladjo in jesenjo najdete na različnih lokacijah v MOL in okoliških občinah,« so povedali na Voka Snaga.

Nekatere občine organizirajo zbiranje v posebnih zabojnikih, v katere olje odložimo v plastenki olja ali kateri drugi zaprti embalaži. Za svojo občino preverite pri pristojnem komunalnem podjetju, kdaj in kako lahko oddate odpadno jedilno olje.

 

Nazaj na kategorijo okolje.
(Visited 539 times, 19 visits today)