Odpadki: Država bo prevzela stroške odvoza komunalne embalaže

4 marca, 2020
Andreja Šalamun
Odpadki: Država bo prevzela stroške odvoza komunalne embalaže

Predvidoma v tem tednu naj bi na Ministrstvu za okolje in prostor (MOP) pripravili spremembo uredbe o odpadni embalaži, v kateri bodo med drugim določili, da bo stroške odvoza nakopičene odpadne embalaže prevzela država, je v ponedeljek v Državnem zboru povedal Simon Zajc, okoljski minister, ki opravlja tekoče posle.

Zajc je na vprašanje poslanca SDS Borisa Doblekarja glede ravnanja z odpadki zagotovil, da za rešitev trenutnega stanja na področju embalaže ne bo treba obremeniti občanov in da bo odvoz plačala država. Z uredbo bo namreč država znova uvedla tristranske pogodbe, kar pomeni, da bo komunala lahko s pomočjo javnega naročila našla podjetje za odvoz in obdelavo odpadne embalaže, to pa bo plačala država. Na ta način je država leta 2018 poskrbela za 22.000 ton odpadne embalaže.

Minister pa je izpostavil tudi, da so družbe za ravnanje z odpadno embalažo po ugotovitvah inšpekcijskih služb pobrale za okoli tri milijone evrov več denarja, kot so odpeljale embalaže. Povedal je, da so vložene kazenske ovadbe in da zdajšnji sistem pušča preveč možnosti za razne mahinacije. Verjame, da bo lahko nov minister ali ministrica z že pripravljeno novelo zakona o varstvu okolja na novo uredil proizvajalčevo razširjeno odgovornost, novela pa predlaga tudi, da bi namesto zdajšnjih družb za ravnanje z odpadno embalažo zanjo skrbele neprofitne organizacije, ki bodo v lasti proizvajalcev.

Zajc: Interventnega zakona ne potrebujemo

Čeprav so v zbornici komunalnih podjetij opozorili na izredne razmere zaradi nakopičene odpadne embalaže (konec januarja naj bi je bilo 16.470 ton, do konca leta pa naj bi se razmere še poslabšale), ki da bi jih lahko začasno rešili z novim interventnim zakonom (ta bi državo stal 8,7 milijona evrov), je Zajc na novinarski konferenci pozive k novim interventnim ukrepom zavrnil. Poudaril je, da mora za odpadno embalažo, ki je niso dolžne odpeljati družbe za ravnanje z odpadno embalažo, poskrbeti povzročitelj, torej komunale, s čimer pa se niso strinjali v združenju slovenskih občin. Zajc meni, da bi lahko do leta 2023, ko bi začel veljati nov sistem, ki ga določa novela zakona o varstvu okolja, situacijo obvladali brez novega interventnega zakona.

 


Nazaj na kategorijo OKOLJE.

Nazaj na kategorijo okolje.
(Visited 46 times, 1 visits today)