9:49 dop OKOLJE

Odpadke bodo spreminjali v gradbeni material

Kot del širšega plana za zmanjševanje CO2 emisij je Praga v letošnjem letu potrdila podnebni plan 2030, ki predvideva kar 45 % zmanjšanje CO2 do leta 2030, poudarek pa daje tudi trajnosti in krožnemu gospodarstvu.

Tako so v Pragi začeli z različnimi iniciativami za čistejše in bolj zeleno mesto, med drugim so vzpostavili številne centre za ponovno uporabo. Lansko novoletno smreko so predelali v pohištvo za dom za starejše.

Žlindra iz sežiga odpadkov

Pred dnevi pa so sporočili, da se pripravljajo na proizvodnjo gradbenih materialov iz odpadkov. Sežigalnica namreč proizvede 65 – 70 tisoč ton žlindre na leto, mesto pa plačuje 1,5 milijona evrov na leto za odlaganje. A zdaj bodo žlindro pretvarjali v surove materiale, ki jih potrebuje gradbena industrija, npr. za temeljno plast pri izgradnji cest.

S tem bodo, kot ugotavljajo, prihranili denar in dosegli zmanjšanje CO2 izpustov.

Je pa sicer treba vedeti, da je uporaba žlindre kot gradbenega materiala po trenutni zakonodaji prepovedana, zato morajo najprej doseči legalno klasifikacijo spremembe žlindre v surovi material, potem pa bodo to dejansko lahko tudi izvajali.

 

vir: the mayro

(Visited 101 times, 1 visits today)
Close