Občina in država iščejo rešitev za Blejsko jezero

3 aprila, 2020
Andreja Šalamun

Blejsko jezero v vse slabšem stanju – ekološko stanje Blejskega jezera se je po podatkih Agencije Republike Slovenije za okolje (ARSO) v zadnjih letih poslabšalo. Da bi poiskali hitre in učinkovite rešitve, ki bi jih bilo moč čim prej uresničiti, so se v sredo, 1. aprila, predstavniki Ministrstva za okolje in prostor sestali s predstavniki občine Bled.

Minister za okolje in prostor mag. Andrej Vizjak, državna sekretarka dr. Metka Gorišek, generalni direktor Direktorata za vode in investicije Bojan Dejak ter sodelavci so sprejeli župana Občine Bled Janeza Fajfarja in direktorja občinske uprave Bled Roberta Klinarjana temo onesnaženo Blejsko jezero. Ugotovili so, da je treba združiti ukrepe, ki jih je možno realizirati v čim krajšem času in tako zajeziti problematiko onesnaženosti jezera, med ukrepi na dolgi rok pa je treba izbrati tiste, ki bodo ustvarili pogoje za ohranitev Blejskega jezera.

Pojasnili so, da so ukrepe razdelili na tiste, katerih izvedba je v pristojnosti države, in na tiste, ki so v pristojnosti občine. Sogovorniki so soglašali, da je treba k iskanju rešitev in njihovi realizaciji »pristopiti v krogu vseh deležnikov, katerih poslanstvo in pristojnosti so usmerjene k izboljševanju ekološkega stanja jezera«.

Spomnimo, februarja so rezultati meritev onesnaženosti Blejskega jezera pokazali izrazito poslabšanje stanja. Izmerjene koncentracije fosforja so bile namreč takšne kot pred tremi desetletji, ko na Bledu še niso imeli urejene kanalizacije. Zaradi povečanja fosforja in hranil se je na jezeru razbohotilo cvetenje cianobakterij, ki so gladino obarvale rdeče, kar je indikator onesnaženja in naraščajočih vrednosti hranil v jezeru.


Več iz rubrike OKOLJE tukaj.

Nazaj na kategorijo okolje.
(Visited 35 times, 1 visits today)