4:30 pop OKOLJE

Občina Hrastnik 10. slovenska občina na poti Zero Waste

Leta 2014 so se mednarodni mreži Zero Waste priključile prve štiri slovenske občine, med njimi tudi mestna občina Ljubljana, kot prva evropska prestolnica. Trenutno je v Zero Waste mrežo vključenih devet slovenskih občin, kot deseta se bo priključila občina Hrastnik.

Mestna občina Ljubljana in občine Vrhnika, Borovnica in Log – Dragomer so bile prve slovenske občine, ki so se jeseni 2014 pridružile slovenski in evropski Zero Waste mreži. Danes je v Zero Waste mreži 9 občin, skupno 17 % prebivalstva. Poleg že naštetih občin so to še Bled, Gorje, Radovljica, Slovenske Konjice in Žalec.

9 občin v mreži je z načrtnim delom do lani skupaj preprečilo za vsaj 15.750 ton mešanih komunalnih odpadkov in s tem prihranilo 3 milijone evrov.

Kaj vse se je že spremenilo?

Če izpostavimo le nekaj najbolj odmevnih sprememb v pridruženih občinah. Občina Vrhnika je bila prva, ki je v javnem vrtcu uvedla pralne pleničke. Pohvalijo se lahko tudi z Depojem, kjer odsluženim stvarem vdihnejo novo življenje. V Ljubljani so trgovci in gostinci v središču mesta nadomestili plastične vrečke z bolj trajnostnimi. Posebno pozornost namenjajo prireditvam ob veselem decembru, kjer je že več let uporaba plastike za enkratno uporabo prepovedana. Čeprav zbiralniki za oblačila po Sloveniji izginjajo, so jih v Radovljici postavili v bližino lokalnih šol, Komunala pa je izdala priročnik za pravilno ločevanje v kampih.

Pridružuje se tudi Občina Hrastnik

V Občini Hrastnik so seznanjeni s problematiko samega ravnanja z odpadki, ker Zero Waste predstavlja strategijo, ki težavo rešuje pri izvoru, so se po preučitvi primerov dobrih praks v drugih občinah odločili, da se mreži priključijo.

»V letu 2019 smo v sodelovanju s KSP Hrastnik, d. d. in podjetjem Steklarna Hrastnik, d. o. o., vsem gospodinjstvom v občini podarili steklenico za vodo. S to gesto smo želeli spodbuditi občanke in občane k pitju vode iz pipe, ki je v naši občini dobila certifikat za kvaliteto, ter obenem zmanjšati potrebo po nakupu vode in drugih pijač v plastenkah. Priključili smo se tudi Evropskemu tednu zmanjševanja odpadkov in v sodelovanju s KSP Hrastnik, d. d., nekaterimi javnimi zavodi in društvi izvedli akcijo ‘Misli eko …’, dogodek z menjavo rabljenih oblačil, delavnico izdelkov iz odpadne embalaže in izdelovanjem trajnostnih vrečk iz starih zaves. Postopoma zmanjšujemo količino odpadne embalaže v javnih zavodih, tudi z odstranitvijo avtomatov s prigrizki, zaposleni na Občini Hrastnik imajo v pisarnah steklenice za vodo, pa tudi vsak svojo skodelico za kavo ali čaj,« so nam sporočili z Občine Hrastnik.

Letos bodo nadaljevali z ukrepi, v Vrtcu Hrastnik bodo začeli uvajati pralne plenice, saj želijo še dodatno zmanjšati količino odpadkov in stroškov.

Kaj sploh je Zero Waste?
Zero Waste je etičen, ekonomski, učinkovit in vizionarski cilj, ki vodi družbo v spremembo življenjskega stila in navad ter k posnemanju trajnostnih naravnih ciklov, kjer so vsi odpadni materiali surovina za nekoga drugega. Zero Waste pomeni oblikovanje in upravljanje izdelkov in procesov tako, da se zmanjša volumen in toksičnost odpadkov, ohranja ter predela vse materiale in se jih ne sežiga ali odlaga. Implementacija Zero Waste bo preprečila vsakršne izpuste v zemljo, vodo ali zrak, ki bi lahko ogrozili zdravje ekosistemov, ljudi, živali ali planeta.
(Mednarodna Zero Waste zveza)

 

Vse občine, ki se želijo pridružiti mreži lokalnih skupnosti na poti do Zero Waste, morajo sprejeti Zero Waste zavezo, ki vključuje 10 pogojev.

 

(Visited 78 times, 1 visits today)
Close