Novemu koronavirusu uspelo znižati CO2 emisije

28 februarja, 2020
Andreja Šalamun
Novemu koronavirusu uspelo znižati CO2 emisije

Zapiranje mest in omejevanje industrije, do česar je na Kitajskem letos prišlo zaradi pojava novega koronavirusa, je občutno zmanjšalo povpraševanje po energiji, s tem pa tudi svetovne emisije ogljikovega dioksida. Te so nižje za približno 100 milijonov ton oziroma za šest odstotkov, ocenjuje raziskava neprofitne organizacije Carbon Brief. 

Nova raziskava (najdete jo tukaj) ugotavlja, da kitajsko gospodarstvo, ki vsako leto običajno nekoliko zastane okrog njihovega novoletnega festivala, letos zaradi pojava in širjenja novega koronavirusa po celem svetu še ni v polnem pogonu. 

25 % manj emisij kot povprečno za ta čas

V raziskavi so preučili emisije, ki jih je država ustvarila v dveh tednih, in sicer v obdobju od 3. do 17. februarja. To obdobje so primerjali z istimi obdobji zadnjih petih let in ugotovili, da je Kitajska v tem času leta 2019 v zrak izpustila 400 milijonov ton ogljikovega dioksida, letos pa približno 300 milijonov ton. Tudi poraba premoga se po vsakoletnem znižanju okoli novega leta letos na Kitajskem še ni zvišala. 

Zmanjšanje emisij na Kitajskem je večinoma posledica manjše proizvodnje v naftnih rafinerijah in manjše uporabe premoga za proizvodnjo električne energije in v jeklarstvu, ugotavljajo avtorji raziskave.

 


Nazaj na kategorijo OKOLJE.

Nazaj na kategorijo okolje.
(Visited 122 times, 2 visits today)