12:22 pop OKOLJE

Nov zemljevid drevesnih krošenj za ohranjanje dreves

Na novem zemljevidu Poljske so posebej označene bujne krošnje dreves, s čimer naj bi podprli prilagajanje na podnebne spremembe.

Ohranitev dreves in zelenja je ena od strategij mest, ki se zavedajo, kako pomembno vlogo igrajo drevesa že danes – še bolj pa jo bodo v prihodnosti, ko bomo vse bolj občutili posledice podnebnih sprememb.

Poljska resda še zaostaja za bolj trajnostno usmerjenimi državami, kot so Danska, Luksemburg in Švica, a se tudi tam dogajajo spremembe. V začetku tega meseca so izdali nov zemljevid drevesnih krošenj s podrobnimi podatki o drevesih v državi – na voljo je na spletu, brezplačno.

Zemljevid nazorno prikazuje, da kar 30 % ozemlja Poljske prekrivajo velike drevesne krošnje (za prikaz mora krošnja segati vsaj 4 metre v višino in pokrivati vsaj 9 kvadratnih metrov površine). Poleg tega so zemljevid z informacijami o velikosti, starosti in stanju dreves naredili poljudno, zaradi česar ga lahko uporabijo tako strokovnjaki in odločevalci kot tudi splošna javnost – vse zato, da se bo država bolje prilagodila na podnebne spremembe. Želijo si, da ga kot orodje uporabijo lokalne oblasti in načrtovalci prostora, prav tako pa tudi službe za varovanje okolja in dreves.

 

Vir: the mayor

(Visited 126 times, 3 visits today)
Close