Avtor Jerneja Srebot 8:00 dop OKOLJE

Napoved za 2022: 4 področja, kjer bomo bolj prijazni okolju

Strokovnjaki so strnili glave in napovedali nekaj prihodnjih trendov za 2022, ki se nakazujejo že danes – predvsem so prišli do izraza med epidemijo. In so v skladu s trajnostno usmeritvijo, h kateri moramo stremeti, če želimo, da preživi naš planet – in s tem seveda tudi mi.

Napovedali so številne trende, tudi s področij energetike in drugih, mi tokrat izpostavljamo 4, ki se močno tičejo vseh nas.

Trajnostni proizvodi bodo postali nova normalnost

Raziskave kažejo, da so mlajše generacije ljudi veliko bolj nagnjene k okoljevarstvenim trendom. Bolj kot kdaj koli prej se zavedajo pomembnosti podnebnih sprememb in se za odpravljanje njihovih posledic počutijo soodgovorne. Pri odločanju za nabavo produkta ali storitve je zato zelo pomembno, na kakšen način podjetja pristopajo do okoljske problematike in kakšne ukrepe uveljavljajo na tem področju.

Znaten porast veganskega življenjskega stila med pandemijo

Strokovnjaki pravijo, da je proizvodnja hrane trenutno odgovorna za četrtino vseh izpustov toplogrednih plinov ter igra veliko vlogo v uničevanju življenjskih prostorov in porabi pitne vode. Bolj kot kdaj koli prej se v zadnjih letih pozna rast veganizma in podobnih rastlinskih diet, ki se je tekom pandemije še povečala. Vedno bolj priljubljeno je tudi nakupovanje manj privlačnih pridelkov, ki bi sicer končali kot odpadek.

Tekstilna industrija se bo morala še potruditi

Velik korak naprej morajo narediti tudi modne znamke. Raziskave namreč kažejo, da se številni kupci odločajo za menjavo svoje najljubše modne znamke oblačil predvsem na podlagi praks in načel podjetja. Prednost imajo družbe, ki so v svojem poslovanju transparentne ter podpirajo ohranjanje narave in družbe tako z izbiro materialov kot z načinom delovanja. Že nekaj časa se pojavljajo zahteve k zmanjšanju količine embalaže oz. vsaj k uporabi takšne, ki je okolju prijaznejša, z razvojem digitalizacije pa se pričakuje tudi vedno manj papirnatega poslovanja in računov.

Modne znamke bi morale za vzdrževanje konkurenčnosti skleniti krožen tok modne industrije s proizvodnjo oblačil, ki temeljijo na recikliranih in ponovno uporabljenih ali trajnostno pridobljenih materialih. Dobavne verige morajo biti etične in transparentne, varčevati pa bi morali tudi pri drugih naravnih virih, kot so električna energija in voda ter zmanjšati količino odpadkov in izpuste toplogrednih plinov.

Koronski ukrepi vplivali na kakovost zraka

Delo od doma je v zadnjem času postalo veliko bolj razširjeno zaradi pojava pandemije. Predstavlja učinkovit način spopadanja z okoljskimi težavami, saj se na ta način občutno zmanjšajo izpusti toplogrednih plinov in trdih delcev na račun osebnega transporta.
Ko so splet preplavile fotografije jasnega neba nad večjimi mesti ob prvih korona omejitvah, je pomembnost kakovosti zraka toliko bolj stopila v ospredje. Strokovnjaki menijo, da se bo tudi zaradi respiratorne bolezni kot je covid-19 v prihodnjem letu poudarek na čistem zraku še okrepil.
Nekatera večja podjetja so se zato že odločila za podaljšanje možnosti dela od doma tudi po odpravi ukrepov.

(Visited 135 times, 1 visits today)
Close