5:40 pop OKOLJE

Na Švedskem je recikliranje tako učinkovito, da je ‘zmanjkalo’ odpadkov

Švedska zna z odpadki. To bi lahko zaključili iz dejstva, da morajo uvažati odpadke, da lahko obrati za reciklažo delujejo naprej. Svojih jim je namreč zmanjkalo!

Že več let Švedska uvaža odpadke, od leta 2011 pa držijo zavidanja vredno statistiko: manj kot 1 % gospodinjskih odpadkov pristane na smetišču. Glavni razlog je, kot vedo povedati, kultura ljudi, ki so naravnani okoljevarstveno. Švedska je bila npr. tudi ena prvih držav, ki je uvedla visok davek na fosilna goriva – že leta 1991. Danes je skoraj polovica porabljene električne energije tam iz obnovljivih virov.

Posebej dobri pa so v razvrščanju in recikliranju odpadkov – tako so se znašli v redki situaciji, da jih imajo premalo, da bi lahko predelovalni obrati normalno obratovali in še naprej proizvajali elektriko za 250.000 domov in skrbeli za ogrevanje 950.000 domov.

“Švedi so zelo radi v naravi in vedo, kaj moramo narediti na področju ohranjanja narave in okolja. Dolgo smo se ukvarjali z ozaveščanjem,” je za Independent povedala predstavnica družbe Avfall Sverige, švedske zveze za upravljanja recikliranja odpadkov. Z večletno nacionalno kampanjo pa so na Švedskem dosegli tudi to, da ljudje stvari, preden jih zavržejo, popravijo, podarijo ali ponovno uporabijo.

Švedi so uvedli tudi ‘ploging‘ – joging s pobiranjem odpadkov!

Tudi lokalne oblasti investirajo v svoje individualne – futuristične – načine zbiranja odpadkov, kot na primer avtomatski vakuumski sistem v blokih ali podzemni sistem, ki omogoča, da se odpadki pobirajo brez cestnega transporta.

Uvažanje odpadkov naj bi bila le začasna situacija. Tudi druge države bi morale zgraditi sistem recikliranja oz. poskrbeti za manj odpadkov, pravijo na Švedskem. Kako pa bodo nadomestili morebitni izpad elektrike? Pravijo, da imajo v rezervi že pripravljena biogoriva.

 

Vir: Independent

(Visited 173 times, 1 visits today)
Close