Mesta po svetu zelo nepripravljena na podnebne spremembe

24 maja, 2021

Med 812 mesti po svetu, ki so bila vključena v raziskave, še vedno nima načrtov za prilagajanje podnebnim spremembam kar 43 odstotkov mest, čeprav se zavedajo, da jim v prihodnosti grozijo pomanjkanje vode, vročina in bolezni.

Londonski inštitut CDP, ki je v 2020 izvajal raziskavo, je preverjal mesta na vseh celinah. Po teh raziskavah se v 93 odstotkih mest, že spoprijemajo s “precejšnjim tveganjem”, ki bo verjetno še dodatno prizadelo že tako ranljivo prebivalstvo. V CDP-ju predvidevajo, da bo do leta 2030, že 400 milijonov ljudi živelo v slabo pripravljenih mestih. Kar četrtina mest se je za svoje neukrepanje sklicevalo na “proračunske omejitve”.

Do leta 2050 se bodo razmere v mestih še poslabšale na naslednjih področjih; oskrba s pitno vodo, sanitarne storitve, javno zdravje in biotska raznovrstnost.

Rešitve v ozelenjevanju, recikliranju in javnih prevozih

V raziskavi so ugotovili, da je lani le 50 odstotkov mest, sprejelo ukrepe za zmanjšanje izpustov v stavbah, 42 odstotkov se jih je spopadalo z izpusti v prometu, 34 odstotkov pa je ukrepalo na področju razogljičenja električnega omrežja.

Vseh 812 mest skupaj potrebuje vsaj 72 milijard dolarjev za financiranje okoljskih projektov, ugotavlja CDP. V kar 75 odstotkov mest, ki so sodelovala v raziskavi, se za financiranje in inovacije zanaša na zasebni sektor.

 

Vir: Deutsche Welle

Nazaj na kategorijo okolje.
(Visited 55 times, 1 visits today)