Avtor br, foto: shutterstock.com 4:52 pop OKOLJE

Madagaskar: Edinstvenim otoškim živalim grozi neizbežen val izumrtja

“Naši rezultati kažejo, da je val izumrtja z globokim evolucijskim vplivom neizbežen na Madagaskarju, če ne bomo sprejeli takojšnjih ohranitvenih ukrepov,” so zapisali raziskovalci v članku, objavljenem v Nature Communications.

Madagaskar je eno od žarišč biotske raznovrstnosti na planetu, saj 90 % njegovih vrst ne najdemo nikjer drugje na planetu, kljub temu pa več kot polovici njegovih vrst sesalcev grozi izumrtje.

Raziskava je pokazala, da bi lahko bilo izbrisanih 23 milijonov let evolucijske zgodovine, če bi ogroženi sesalci na Madagaskarju izumrli.

Najbolj znani ogroženi sesalci z Madagaskarja

Lemurji z obročkastim repom so člani edinstvenih primatov, ki živijo samo na Madagaskarju.

Rjavi mišji lemur je najmanjši med lemurji in spominja na miško.

Madagaskarski dolgoprstnež ima zobe, podobne glodavcem, ki nenehno rastejo, zanj je značilen tudi posebej tanek sredinec.

Jama je največji mesojedi sesalec na otoku, njegov glavni plen so lemurji.


Tenrec je še en mali sesalec z dolgim gobcem in telesom, prekritim z majhnimi konicami, s katerimi se brani pred plenilci.

Kaj ogroža sesalce na otoku?

Glavne grožnje so uničevanje habitatov, ki jih povzroča človek, podnebne spremembe in lov. V zadnjem desetletju se je število vrst sesalcev, ki jim grozi izumrtje na Madagaskarju, več kot podvojilo, s 56 leta 2010 na 128 leta 2021.

Vir: The Guardian

(Visited 258 times, 8 visits today)
Close