Avtor BR; foto. shutterstock.com 12:00 pop OKOLJE

Litijeva polja spet v središču: uničujemo okolje za bolj čist zrak?

V visoki puščavi Nevade blizu meje z Oregonom je ogromno nahajališče litija, kovine, ki je bistvenega pomena za proizvodnjo baterij za električne avtomobile.

Okoljevarstveniki in domačini se ne morejo strinjati, ali je treba nov naval na to »belo zlato« podpreti ali mu ostro nasprotovati.

»Celotna okoljevarstvena skupnost je razklana glede tega,« je povedal Glen Miller, nekdanji član odbora lokalne okoljske dobrodelne organizacije Great Basin Resource Watch, kjer rudarjenju nasprotujejo.

Razkol znotraj okoljevarstvene organizacije

»Rudarske dejavnosti so dejansko zelo škodljive za okolje, zato moramo biti zelo previdni, kako in do kakšne mere te stvari dopuščamo,« je povedal direktor organizacije John Hadder. Hkrati ga zelo skrbi, da izgubljamo priložnost obravnavati podnebne spremembe na druge načine.

Miller, ki je iz odbora lani odstopil, potem ko je rudnik podprl. Je nekdanji akademik na univerzi v Nevadi, čigar del raziskav je delno financirala družba Lithium Americas, a zanika, da bi to kakorkoli vplivalo na njegovo stališče do rudnika. Miller še pove, da bodo nekateri okoljevarstveniki rekli, da bi morali voziti manj, da ne bi smeli uporabljati ničesar, kar od nas zahteva kopanje teh rudnin, a v to ne bo nihče privolil.

Staroselci trdijo, da je to območje pokola

Kaldera McDermitt je tik ob rudniku na 1219 m visokem prelazu Thacker, okoli katerega se bijejo sodni boji s tamkajšnjimi staroselci. Sodno bitko je po treh letih dobil Lithium Americas in marca začel prva izkopavanja.

Čudovito območje ognjeniškega izvora ima tudi tragično zgodovino. Vsako leto se na Sentinel Rocku na vrhu prelaza zbere skupina plemen Shoshone-Bannock in Paiute, imenovana Ljudstvo z Rdeče gore, da bi se poklonila svojim prednikom, ki so bili tam pobiti leta 1865.

»Ameriška konjenica je pregnala ljudi na to območje, točno tu, kjer je zdaj rudnik. In jih poklala,« je povedala članica skupine Ka’ila Farrell-Smith. »Tragedija je, to bi moral biti zgodovinski spomenik, a na žalost korporacije tega niso želele slišati.« Območje je sicer v državni lasti, a staroselci trdijo, da so jim zemljo ukradli in bi morali zato v resnici oni odločati, kako se lahko uporablja.

“Zeleni kolonializem”?

Lithium Americas trdi, da ni nobenega dokaza, da se je pokol zgodil prav na tem kraju in sodišče je korporaciji pritrdilo. Tim Crowley, podpredsednik vladnih zadev pri Lithium Americas poudarja tudi, da nekateri tamkajšnji staroselci že delajo zanje in projekt podpirajo, kar je potrdila tudi Ka’ila. Ker gre za izjemo odročno območje, so dobro plačana delovna mesta prava redkost.

Ka’ila je prepričana, da je rudnik na prelazu Thacker učbeniški primer “zelenega kolonializma”, saj se staroselci znova ignorirajo in potiskajo na rob, tokrat v imenu preprečevanja podnebnih sprememb.

Vir: BBC

(Visited 42 times, 2 visits today)
Close