10:07 dop OKOLJE

Leta 2020 je bilo po svetu ubitih 227 zagovornikov okolja

Po podatkih, zapisanih v novem letnem poročilu Global Witness o umorih zagovornikov okolja, je bilo lani zaradi obrambe svoje zemlje in okolja ubitih rekordnih 227 ljudi.

Vsak teden od leta 2015 do 2020 so ubili štiri okoljske zagovornike. Nasilja in napadov so deležne predvsem avtohtone skupnosti, lani se je več kot tretjina vseh usodnih napadov zgodilo nad avtohtonimi prebivalci.

Največ nasilja in žrtev v Južni Ameriki ter Aziji

Največ umorov zagovornikov okolja se je zgodilo v Kolumbiji, kjer je bilo lani ubitih 65 ljudi. Sledi Mehika s 30 in Filipini z 29 umorjenimi zagovorniki okolja. V poročilu so še zapisali, da je bilo najmanj 30 odstotkov zabeleženih napadov povezanih z izkoriščevalsko industrijo, kot so sečnja, rudarstvo in obsežno kmetijstvo. Sečnjo so povezovali s 23 umori, kar je največ v kateri koli industriji.

Skoraj trije od štirih napadov so se zgodili v Južni Ameriki. V Braziliji in Peruju se je skoraj tri četrtine napadov zgodilo na območju Amazonije, kjer raste 40 odstotkov tropskih gozdov na svetu in so ekosistemi bogati z ogljikom, ki so ključnega pomena za boj proti podnebni krizi.

Nasilje ni sprejemljivo

»Ti podatki so močan opomnik, da boj proti podnebni krizi nosijo predvsem avtohtone skupnosti, ki tvegajo svoja življenja, da bi rešili gozdove, reke in ekosisteme, ki so bistveni za preprečevanje globalnega segrevanja. To se mora ustaviti,« je odločen Chris Madden, aktivist pri Global Witness.

Ameriški okoljevarstvenik Bill McKibben, ki je napisal uvod v letno poročilo Global Witness o umorih zagovornikov okolja, pa je dejal, da naj bodo korporacije bolj odgovorne in naj ukrepajo. »Medtem pa se moramo vsi zavedati, da ljudje, ki branijo svojo zemljo in okolje, da branijo tudi naš skupni planet.«

 

Vir: Independent

(Visited 79 times, 1 visits today)
Close