Krčenje in uničevanje gozdov bo prineslo še več pandemij

23 septembra, 2020

Znanstveniki bodo obelodanili Združenim narodom, da uničevanje okolja, predvsem gozdov, in izguba biodiverzitete prinaša še hitrejše širjenje novih bolezni z živali na ljudi.

“Še večje število novih smrtnih pandemij nas čaka če se bosta uničevanje gozdov in nižanje biodiverzitete nadaljevala s trenutno katastrofalno hitrostjo,” so napovedali pred konferenco Združenih narodov na temo biodiverzitete, ki bo 30. septembra v New Yorku. “Zdaj imamo jasen dokaz, da obstaja močna povezanost med učinevanjem okolja in pojavom novih bolezni kot je Covid-19.”

Ekstremno krčenje gozdov, nekontrolirano širjenje kmetijstva in kopanje rudnikov na neobljudenih krajih, prav tako pa izkoriščanje divjih živali za hrano, zdravilstvo in za eksotične ljubljenčke so temelji za obsežno razlitje bolezni – to bodo slišali delegati čez slab teden dni.

Kot trdijo, skoraj tretjina bolezni izvira iz izkoriščanja zemlje oz. spremembe namena, in tako bi nas lahko prizadejo pet do šest novih epidemij na leto.

Profesor na Duke Univerzi je dejal, da je v primeru Covid-19 svet to stalo milijarde dolarjev, umrlo je skoraj milijon ljudi – torej je nujna urgentna akcija.

Kako konkretno uničevanje okolja vpliva na pojav nove bolezni?

Ocenjujejo, da vsako leto z buldožerji uničijo na deset milijonov hektarjev deževnega gozda po svetu, da zasajajo palme za palmovo olje, da pridobijo zemljo za živinorejo, da zagotovijo dostop do rudnin. To pa vodi v uničevanje vegetacije in divjih živali, ki imajo številne specifične vrste virusov in bakterij, tudi takih, ki jih znanost še ne pozna. Ti pa se potem prenesejo na živino in na ljudi. Temu znanstveno rečejo razlitje. Če virus v človeku najde ugodnega gostitelja, se zgodi prenos. Ta pa lahko vodi v novo bolezen.

 

 

Vir: Guardian

Nazaj na kategorijo okolje.
(Visited 314 times, 3 visits today)