1:16 pop OKOLJE

Korona odpadki: plastična kriza se s pandemijo še poglablja

Ko se je korona virus začel širiti po svetu, je bil poudarek seveda na reševanju življenj in na spremembi vedenja, z nošenjem mask, umivanjem rok in bivanjem v zaprtih prostorih. Dlje, kot vse skupaj traja, bolj jasno pa je, da je prišlo do več negativnih posledic za planet, zlasti zaradi plastike za enkratno uporabo.

»Samo vprašanje časa je, kdaj bomo začeli opazovati prostoživeče živali, ki umirajo (z maskami) v želodcih ali pa se jim bodo ovile okrog kljuna. Morskih plastičnih naplavin je bilo že dovolj in maske so le še en od odpadkov, ki ga puščamo kot zapuščino za naslednje generacije,« je dejal Gary Stokes iz organizacije OceansAsia.

Nepredstavljive številke potrebnih mask in rokavic

Študija raziskovalcev Politehniške univerze v Torinu ocenjujejo, da bi samo Italija potrebovala milijardo mask in pol milijarde parov rokavic vsak mesec, za zagotavljanje zaščitnih ukrepov in za preprečevanje širjenja okužb. »Če bi bil samo en odstotek mask v Italiji nepravilno odložen ali celo pristal v naravi, bi to pomenilo 10 milijonov mask na mesec v naravi,« so opozorili.

Pralne maske dovolj dobra izbira

Za veliko večino ljudi, ki morajo nositi maske na javnih mestih, so popolnoma uporabne pralne maske iz blaga za večkratno uporabo. Medicinske maske za enkratno uporabo naj uporabljajo le zdravstveni delavci, ki delajo v stiku z okuženimi s korona virusom.

Dr Jennifer Cole, regionalna koordinatorka Zavezništva za zdravje planeta pri Londonski univerzi Royal Holloway, je dejala: »Pomembno je, da ne bodo spremembe, ki jih je covid-19 povzročil v naših življenjih, postale izgovor za novo povzročanje škode našemu planetu. Živimo v izjemnih okoliščinah, zato je občasno neobičajno obnašanje razumljivo, a naj bo vsaj kar se da neškodljivo. Na primer – ne nosite maske, če to ni nujno, ali uporabite pralno.«

Preberite tudi: Covid odpadki že pristali v morjih

Vse manj plastike reciklirane

Vse glasnejša so tudi opozorila, da svet kot celota v zadnjih tednih in mesecih potroši vse več plastike. Recikliranje plastičnih izdelkov pa postaja vse manj ekonomsko vzdržno.

Raziskovalca Eleni Iacovidou in Norman Ebner sta tako na portalu The Conversation objavila prispevek, v katerem sta zapisala, da je vzrok za zmanjšanje recikliranja na svetovni ravni v času korona viusa covid-19 znižanje cen nafte. Nafta, iz katere je proizvedena večina plastike, se je pocenila, zato se je pocenila tudi proizvodnja plastike in izdelkov iz nje. Ceneje je proizvesti novo plastiko, kot poskrbeti za recikliranje stare. Veliko podjetij, ki se je ukvarjalo s to dejavnostjo, je začelo opuščati posel, saj se preprosto ne izplača več.

Vir: The Telegraph

(Visited 442 times, 1 visits today)
Close