Koliko odvečne embalaže pri sadju in zelenjavi je v slovenskih trgovinah?

27 avgusta, 2021

Na MIPOR-ju (Mednarodni inštitut za potrošniške raziskave) so v poletnih mesecih pri devetih najpomembnejših trgovcih v 31 trgovinah po Sloveniji preverili, koliko paradižnikov, paprik, kumar, korenja in jabolk je pakiranih, saj trgovci pogosto poudarjajo ekološko ozaveščenost in skrb za okolje.

Najtežje se bomo pakiranemu sadju in zelenjavi izognili v diskontih Hofer in Lidl, ki sta za delež pakiranega sadja in zelenjave prejela skupno oceno nezadovoljivo, a tudi pri največjih trgovcih Spar in Mercator je več kot polovica pridelkov pakirana. Malenkost bolje je pri E. Leclercu, kjer je problematična le ponudba pakiranega korenja in paradižnika. S skupno oceno zelo dobro so vzor trgovcem lahko trgovine Kalček, ki ponujajo zgolj nepakirane pridelke.

Najpogosteje pakirana korenje in paradižnik

Korenje je v primerjavi s paradižnikom manj občutljivo na poškodbe, zato preseneča, da je delež te vrtnine v (plastični) embalaži daleč največji. V Hoferju in Eurospinu se embalaži ne moremo izogniti, saj imajo v ponudbi zgolj pakirano korenje. Izključno nepakirano je na voljo zgolj v Kalčku. V drugih trgovinah je pakirana vsaj polovica korenja v ponudbi. V Lidlu, Hoferju, Mercatorju in Sparu je pakiranega paradižnika občutno več kot nepakiranega, zato ocena nezadovoljivo. Opazili so, da so najpogosteje pakirane bolj drobne sorte, kot je češnjev paradižnik. Med njimi tudi lokalno pridelan paradižnik Lušt iz Slovenije, ki je v več kot polovici primerov pakiran.

Jabolka, paprike, kumare …

Izključno nepakirana jabolka so na voljo zgolj v Kalčku in E. Leclercu. Največ embalaže pa je spet pri Lidlu in Hoferju. Popolnoma brez embalaže so paprike le v Kalčku in Eurospinu. Pri Hoferju in Lidlu sta pakirani kar dve tretjini ponudbe paprik. Najlažje se embalaži izognemo pri nakupu kumar, saj kar pri petih trgovcih ponujajo zgolj nepakirane. Pri Lidlu imajo z daleč največjim deležem pakiranih kumar (kar 77 odstotkov) še zelo veliko prostora za izboljšave.

Cenejša je nepakirana zelenjava

Nepakiran paradižnik je na splošno cenejši, a ker so ravno manjše sorte običajno pakirane, je prava primerjava težja. So pa v ocenjevanju ugotovili, da je lahko pakiran češnjev paradižnik vse do dvakrat dražji od nepakiranega. Tudi pri papriki in kumarah so cenejše nepakirane izbire. Pri paprikah z izbiro nepakirane lahko prihranite tudi do dva evra na kilogram. Kilogram nepakiranega korenja je le za nekaj centov ugodnejši od pakiranega. Pri jabolkih je trend ravno obraten, saj so cenejša izbira jabolka pakirana v 2-kilogramske vreče.

Kako kupovati s čim manj odvečne embalaže?

Zveza potrošnikov Slovenije svetuje:

  1. Kupujte sezonsko in lokalno, najbolje neposredno pri kmetu v okolici. Lokalni pridelki zaradi krajših transportnih poti manj vplivajo na okolje.
  2. Pri nakupu nepakiranega sadja in zelenjave lahko prihranite, saj je običajno ugodnejše kot pakirano.
  3. Na vsak način se izogibajte plastičnim vrečkam za enkratno uporabo, ob izbiri biološko razgradljivih pa bodite pozorni pri njihovem odlaganju, saj ne spadajo v zabojnike za embalažo, pač pa v rjave (bio) zabojnike.

 

Vir: ZPS

Nazaj na kategorijo okolje.
(Visited 98 times, 6 visits today)