Koliko je vredna narava?

6 julija, 2021

“Koliko je vredna narava?” so se vprašali na letni strokovni konferenci CIPRE v italijanskem kraju Biella. “Planinski pašniki, ki nas oskrbujejo s pitno vodo in hrano. Drevesa, ki skrbijo za ugodno mikroklimo. Alpska pokrajina, ki na nas deluje zdravilno in pozitivno vpliva na naše počutje.”  100 udeležencev iz vseh alpskih držav sodelovalo v razpravi o koristnosti in dragocenosti narave na območju Alp.

“Če z avtomobila odstranjujemo dele, drugega za drugim, potem v določenem trenutku ta ne bo več deloval,” je v svojem predavanju opozoril Riccardo Santolini, ekolog z Univerze v Urbinu/I. “Ravno tako je pri ekosistemih, ki kljub izgubljanju biotske raznovrstnosti še naprej delujejo, vsaj na začetku,” je pojasnil, zakaj narava “še deluje”.

Zdrava tla, čist zrak in pitna voda so ekosistemske storitve življenjskega pomena za blaginjo ljudi, lahko bi jim rekli skupno dobro. Da so gorske regije pomembne za skupno dobro, pa tudi z medicinskega vidika, je pojasnil Arnulf Hartl, vodja Inštituta za biomedicino na zasebni medicinski fakulteti Paracelsus v Salzburgu/A: “Naš, tj. alpski prostor, se kot otok dviga iz morja prašnih delcev; slapovi blagodejno vplivajo na alergije in astmo, pohodništvo na depresijo, koncept ekspozoma preprečuje imunološka obolenja. Poleg tega številne študije kažejo, kako velik potencial za preventivno in kurativno delovanje ter rehabilitacijo obolenj, povezanih z mestnim okoljem, ponuja prav alpski prostor.”

Zelena mesta: nižje temperature pod drevesi

»Pod drevesom je temperatura nižja za štiri do šest stopinj,« je povedala Madeleine Rohrer iz projekta Verdevale in t. i. green spaces predstavila kot inovativno in digitalno rešitev za učinkovit sistem vzdrževanja urbanih zelenih površin v italijanskem Bolzanu in švicarskem Luganu. »Na podlagi podatkov o številu, lokaciji in stanju zelenih površin, ki so v lasti občine, lahko slednje bolje upravljamo, tako pa tudi prispevamo k boljšemu počutju v mestu.«

Kaj so spoznali prebivalci ulic brez dreves? 

Kaj so spoznali prebivalci ulic brez dreves?

Med ekologijo in ekonomijo

Ekonomski jezik ekosistemskih storitev deluje odtujeno, je opozorila Bianca Elzenbaumer, sopredsednica CIPRE International, ki je ob tem prepričana, da bi bilo s strateškega vidika svet smiselno opisovati skozi očala ekosistemskih storitev, saj bi bilo potem mogoče govoriti v enem jeziku, ki ga bosta razumela tako politika kot gospodarstvo. Da je model vedno le del celote, je poudarila tudi Vanda Bonardo, predsednica CIPRE Italija, in dejala, da bo ekološki preobrat uresničljiv le, če se bo gospodarstvo osredotočalo na doseganje visoke ekološke kakovosti, obnovo, ohranitev in krepitev vrednosti naravnih virov – s takim pristopom bomo vzpostavili povezavo med ekologijo in ekonomijo.

Podelitev naziva Alpsko mesto 2021

Program je zaokrožila javna prireditev, na kateri so italijanski Bielli slavnostno podelili naziv Alpsko mesto leta 2021. V okviru konference je v živo potekalo tudi srečanje udeležencev mladinskega projekta Re.sources, ki se na temo osebnih in alpskih virov izvaja pod okriljem CIPRE in s finančno podporo programa Erasmus+. CIPRA Italija in CIPRA International sta letno konferenco organizirali s podporo Mestne občine Biella, društva Alpsko mesto leta in fundacije Cassa di Risparmio di Biella.

 

 

Nazaj na kategorijo okolje.
(Visited 102 times, 6 visits today)