Klor v pitni vodi – česa ne vemo?

28 februarja, 2021
Samo Kranjec

V zvezi s pripravo pitne vode dr. Mihael Jožef Toman, predstojnik katedre za ekologijo in varstvo okolja, oddelka za biologijo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, pravi, da je raba klora preteklost v večini držav, da je ta v kombinaciji z organskimi snovmi rakotvoren. Ne uniči virusov, le druge mikroorganizme, rezidualni klor kot plin pa je v vodi strupen.

Preberite tudi: Vračamo se k naravi

V času bliskovitega tehnološkega napredka, smo začutili veliko odgovornost do družbe in ustvarjanja uporabniku ter zemlji prijaznih rešitev.

»Danes so mnogi drugi načini dezinfekcije, od UV, membranskih tehnologij, ozoniranja, kavitacije in drugega, so pa ti postopki dražji. Vsaka priprava pitne vode seveda vpliva na njeno ‘živost’, če se lahko tako izrazimo. V pitnih vodah so lahko tudi ostanki zdravil, fitofarmacevtskih sredstev, drugih nevarnih snovi v izredno majhnih koncentracijah, torej pod normativi, ki so predpisani. To je danes veliko vprašanje raziskovalcev, saj se te snovi kopičijo v nas, se akumulirajo in vplivajo kronično – kako, ne vemo. Lahko da tudi mutageno in kancerogeno. Nujen je torej zelo dober nadzor, za katerega so odgovorni zavodi za zdravstveno varstvo. Moramo jim zaupati, da res pijemo primerno kakovostno vodo,« razmišlja Toman.

Preberite tudi: Kakovostni izdelki iz etične proizvodnje

Družba illycaffè se predstavlja s trajnostnimi izdelki in prisega na zmanjševanje ogljičnega odtisa vzdolž celotne proizvodne verige.

Kakovost pitne vode bo odvisna predvsem od vsakega posameznika

Članek je bil v celoti objavljen v reviji Eko dežela Okolje 2020.

Nazaj na kategorijo okolje.
(Visited 458 times, 2 visits today)