Kakšno vezo ima pitje vode iz pipe z okoljem?

26 julija, 2020
Pitje vode iz pipe

Pitje vode iz pipe rešuje težave s kopičenjem odpadkov in zmanjšuje posledice podnebnih sprememb. A v zadnjih desetletjih smo zaradi priročnosti razvili navado pitja vode iz plastenk. Ta priročnost pa gre na žalost na škodo okolja in našega zdravja, saj predstavlja kar nekaj okoljskih obremenitev – med drugim onesnaževanje s toplogrednimi plini zaradi proizvodnje in prevoza plastenk ter obremenitev vodnih ekosistemov zaradi zavrženih (nerecikliranih) plastenk.

Greenpeace Slovenija se je povezal s strokovnjaki iz Instituta Jožef Štefan v Ljubljani, da bi ugotovili, kakšen ogljični odtis ima plastenka za enkratno uporabo v svojem celotnem življenjskem ciklu.

Najbolj sporno pridobivanje surovin za plastenko

Raziskava je pokazala to, da je količina izpustov toplogrednih plinov zaradi porabe ustekleničene vode relativno majhna. Izračuni predvsem kažejo, da se največ izpustov zgodi pri pridobivanju surovin in izdelavi plastenke, čemur sledi zaključek, da se prav s tem, ko se odpovemo vodi iz plastenk za enkratno uporabo, izognemo največjemu deležu izpustov v njenem življenjskem ciklu.

Reševanje dveh problemov

Z uporabo stekleničk za večkratno uporabo, ki omogočajo varno shranjevanje in higieno, zmanjšamo nepotrebne izpuste. Sprememba življenjskih navad pa pomaga tako pri krizi z odpadki kot tudi pri zmanjševanju posledic podnebnih sprememb.

 

Preberite tudi: kako čistiti stekleničke za vodo?

Vir: Greenpeace Slovenija

Nazaj na kategorijo okolje.
(Visited 51 times, 2 visits today)