Kakšna bo naša Zemlja čez 500 let?

16 avgusta, 2021

Spremembe, ki jih ta trenutek doživlja Zemlja predvsem zaradi ljudi, bodo najverjetneje vodile v povsem drugačen planet čez 500 let.

Vedno višje temperature že danes povzročajo ekstremne vremenske pojave, od požarov, vročinskih valov, hudih neviht, poplav. Vsa živa bitja na Zemlji, vključno z ljudmi, so v nevarnosti.

Zadnjih 500 let

Če pogledamo 500 let nazaj, se je Zemlja močno spremenila. Število Zemljanov se je iz 500 milijonov povečalo na 7,5 milijard. Močno je napredovala tehnologija in še močneje bo napredovala v naslednjih 500 letih. Če pomislimo le toliko v preteklost – si je Krištof Kolumb pred 500 leti predstavljal avtoceste, polne pločevine?

Povzročili smo že veliko škode

Zaradi človeških aktivnosti je izumrlo več kot 800 rastlinskih in živalskih vrst. Z večanjem prebivalstva se namreč živalim in rastlinam vedno bolj manjša življenjski habitat. Tudi višanje morske gladine pomeni manj kopnega in manj prostora za življenje. Višje temperature povzročajo migracije živali na druga, bolj prijazna območja.

Trenutni izziv – in kaj sledi?

Trenutno je največji izziv človeštvu dopovedati, da mora prenehati z aktivnostmi, ki povzročajo klimatske spremembe.

Še vedno delati isto in pričakovati, da bo v prihodnosti nekdo drug ‘počistil za nami’ je mizerno in predvsem tvegano razmišljanje.

Zemlja bo čez 500 let najverjetneje neprepoznavna. Če pa bo se bodo ljudje voljni spremeniti, bodo ostali gozdovi, oceani, polja in mesta še za mnogo stoletij. In ljudje, seveda. Kajti brez narave tudi nas ne bo več.

Nazaj na kategorijo okolje.
(Visited 158 times, 1 visits today)