8:00 dop OKOLJE

Kako to, kar jemo, vpliva na podnebje?

Svetovni sistem oskrbe s hrano povzroči skoraj tretjino vseh antropogenih izpustov toplogrednih plinov in je eden glavnih vzrokov za podnebno krizo, v kateri smo se znašli. V Umanoteri so v želji po spodbuditvi potrebnih sprememb v smeri bolj trajnostnega sistema oskrbe s hrano izdali vodnik Podnebni meni, ki razloži, kako in zakaj se prehranjevati na podnebju prijazen način.

Povečanje deleža hrane rastlinskega izvora ter zmanjšanje potrošnje mesa in mlečnih izdelkov je eden izmed najučinkovitejših in najpreprostejših ukrepov, s katerim lahko vsak od nas zmanjša ogljični odtis in spodbudi prehod v bolj trajnosten sistem oskrbe s hrano. Da bi bil naš način prehranjevanja čim bolj okolju prijazen in koristen za naše zdravje, naj bo hrana pridelana lokalno in na ekološki način, sezonska ter čim manj predelana in zapakirana.

Ponudba sledi povpraševanju

Sedanji način proizvodnje hrane vodi v pospešeno izginjanje biotske raznovrstnosti, kar ogroža obstoj človeške civilizacije. Tega se zavedajo tudi v Umanoteri, kjer poudarjajo, da bodo za prehod v trajnostni sistem oskrbe s hrano potrebne spremembe tako na ravni sistema kot tudi pri nas samih – potrošnikih. Zavedati se moramo, da z vsakodnevnimi odločitvami, usmerjamo tudi ponudbo na naših trgovskih policah in tako posredno vplivamo na proizvodno stran sistema oskrbe s hrano. Zato je še kako pomembno, kako in s kakšno hrano se oskrbujemo.

Uvajanje sprememb

Poleti, ko je zaradi obilice sezonske zelenjave in sadja odločitev za podnebju in zdravju prijaznejše prehranjevanje precej lažje, nam je lahko v dodatno pomoč pri raziskovanju te teme tudi sveži vodnik Umanotere – Podnebni meni.

Avtorica Nika Tavčar je ob tem izpostavila: »Z vodnikom želimo pokazati, da lahko posamezniki mnoge ukrepe na področju oskrbe s hrano uvedemo zelo hitro in da so številni med njimi precej preprosti. Z njim sporočamo tudi, da podnebju prijaznejše prehranjevanje še nikoli ni bilo lažje, hkrati pa z vidika ohranitve življenja na tem planetu še nikoli ni bilo pomembnejše, kot je v tem trenutku.«

 

Vir: Umanotera

(Visited 187 times, 1 visits today)
Close