8:00 pop OKOLJE

Kako se znebiti polžev na vrtu?

Verjetno poznate tisti neprijetni občutek, ko v temi na vrtu pohodite kakšnega polža ali pa se jezite, da so vam pohrustali težko pridelano zelenjavo. Če jih imate dovolj, smo pripravili nekaj naravnih načinov, kako jih pregnati z vrta.

snails-382992_640

Polži so mehkužci, ki se radi zadržujejo v hladni senci. Navadno se premikajo ponoči, ko lahko nemoteno oglodajo brsteče mlade rastline. Najbolj sladkosnedni so polži lazarji, odžene jih že vreme: vročina in suša.

Sol in druge naravne prepreke

Polže najbolj naravno preženemo s soljo. Najbolje je, da okoli gredic potresete črte soli, ki bodo polžem preprečile prehod meje. Poskrbite, da boste sol redno dodajali, saj se v vlagi topi.

Okoli gredic lahko posujete tudi mivko, kavno usedlino, pepel, zdrobljene jajčne lupine ali žagovino. Bodite pozorni, da zapolnite celo območje, saj se bodo v nasprotnem primeru polži skozi luknje brez težav priplazili do cilja. Ob vetru ali dežju ne pozabite obnoviti ‘pregrade’.

Rastline in plenilci

Polže odganjajo tudi določene rastline. V bližino vrtička posadite koprive, vodno krešo, krebuljico in rumeno gorčico. Naravna plenilca polžev pa sta tudi jež in kuščar.

 

Vir: www.ideegreen.it

(Visited 801 times, 2 visits today)
Close