Kako se izogniti kemikalijam v embalaži za živila?

3 avgusta, 2020

Kaj imajo skupnega pločevinka ekološkega paradižnika, vrečka čipsa in karton mleka? Vsi so zapakirani v materiale, ki vsebujejo kemikalije, ki lahko prehajajo v hrano in pijačo. Poznamo različne embalaže za živila, kot so kovine, papir, steklo, plastika v vseh svojih oblikah – in še vse embalaže z več materiali.

 

Pravila EU navajajo, da kakršen koli „material za stik z živili“ ne sme izpuščati kemikalij v hrano ali pijačo v količinah, ki bi lahko škodile našemu zdravju. Žal ta pravila niso tako stroga, kot bi morala biti. Na primer, plastika za enkratno uporabo prenaša ftalate v našo hrano prek stika in segrevanja, kar ni dobra novica.

63 nevarnih kemikalij

Znanstveniki so ugotovili, da veliko od 8000 kemikalij, ki se uporabljajo v proizvodnji embalaže v Evropi, ni bilo temeljito testirano na strupenost. Za plastično embalažo se lahko dodajo kemikalije, da postanejo bolj prožne, povečajo odpornost proti vročini in sončni svetlobi ali dodajo barvo – in večina teh se lahko zlahka izloči v hrano, ki se je dotikajo. Pravilnik „Zero Waste Europe“ o „materialih za varno hrano“ ugotavlja, da je 68 kemikalij, ki jih lahko dodamo plastiki, nevarno za naše okolje, 63 pa nevarno za naše zdravje.

Pravila se bodo morala spremeniti

Presenetljivo je, da enkratna uporaba plastike ni edini krivec. Pločevinke za hrano so prevlečene z lakom, ki lahko vsebuje epoksi smolo za preprečevanje oksidacije, papir in karton se lahko belita s kemikalijami, črnilo, natisnjeno na kartonu, pa lahko prehaja v hrano. Dobra novica je, da bo EU morala spremeniti svoja trenutna pravila o materialu za stik z živili in celotna koalicija nevladnih organizacij, vključno z Zero Waste Europe, si prizadeva, da nas zaščiti pred kemikalijami, ki prehajajo v našo hrano.

Štirje načini, kako se izogniti kemikalijam v živilih

  1. Nakupujte v trgovinah brez embalaže, kamor prinesete svojo embalažo (vrečke iz blaga, steklene posode …).
  2. Shranjujte hrano in pijačo v embalažo iz stekla, keramike in nerjavečega jekla.
  3. V mikrovalovni pečici ne grejte hrane v plastičnih posodah.
  4. Izogibajte se izdelkov v majhnih zavitkih, npr. majhni paketki masla, marmelad, medu itd.

Vir: Zero Waste Europe

Nazaj na kategorijo okolje.
(Visited 172 times, 1 visits today)