4:05 pop OKOLJE

Kako fotografirati ptice, da jih pri tem ne boste motili?

Fotografiranje ptic je vse bolj priljubljen hobi. Ljudje radi preživljamo čas v naravi in ujamemo čim več utrinkov v objektiv, da si jih lahko shranimo in delimo tudi z drugimi. Pa ste se kdaj vprašali, ali s tem motite živali?

Spoštovanje ptic in njihovih habitatov mora biti na prvem mestu in pred željo po perfektni fotografiji. Pri fotografiranju ptic je zelo pomembno, da jim ne zadajate nepotrebnih motenj in jih ob tem spravljate v stres. V nadaljevanju je opisanih nekaj navodil Društva za proučevanje in opazovanje ptic Slovenije, ki pravi, da jih je pri fotografiranju ptic nujno treba upoštevati.

  1. Ohranjajte primerno razdaljo, ki dovoljuje, da se ptica normalno obnaša in je ne splašite. Če vaš pristop povzroči, da ptica pobegne ali spremeni vedenje pomeni, da ste preblizu.
  2. Nikoli ne plašite ptic z namenom, da vzletijo in jih tako lahko ujamete v objektiv med letom. To moti naravne procese, kot so počivanje, prehranjevanje, plenjenje in povzroči, da ptice nepotrebno porabijo energijo.
  3. Ne uporabljajte bliskavice! Če uporabite bliskavico pri slikanju nočnih ptic, kot so sove, bo to začasno omejilo njihovo zmožnost plenjenja in izogibanja oviram.
  4. Ne sporočajte lokacije gnezda in se ne zadržujte v njegovi okolici! Ptice so zelo občutljive na motne znotraj svojega habitata. Nepotrebno približevanje njim ali njihovim gnezdiščem lahko ima za posledico opustitev zaroda ali opustitev gnezdenja na tej lokaciji v naslednjih letih, saj je ne bodo počutile varne.
  5. Ne uporabljajte drona! Za slikanje in snemanje ptic ne uporabljajte drona, še posebej ne v bližini njihovih gnezd. Droni so generalno zelo moteči za ptice! Uporaba dronov je v Sloveniji prepovedana na območju Triglavskega narodnega parka in tudi v nekaterih naravnih parkih in rezervatih v tujini.
  6. Spoštujte ptice in njihov habitat! Pomembno je, da pazite na celoten habitat. Bodite spoštljivi do svoje okolice in ne uničujte vegetacije ali motite drugih živali.

Kje, kdaj in kako fotografirati ptice?

Ptice fotografirajte iz zasede tako, da vas ne morejo opaziti. Ptice lahko fotografirate iz temu namenjenih opazovalnic, kot so v naravnih rezervatih Ormoške lagune, Škocjanski zatok in Iški morost. Tako vas ptice ne opazijo in jih ne motite pri njihovih »opravkih«. Podobno in pticam prijazno je tudi fotografiranje iz podobnih konstrukcij, ki omogočajo enak učinek kot opazovalnica, denimo zaprt balkon, ali skozi manjše okno v vrtni uti. Na terenu lahko nemoteče fotografirate ptico tudi iz avtomobila.

Če želite fotografirati in opazovati ptice na krmilnici, namestite krmilnico tako, da jo boste videli skozi okno, od koder lahko na daleč opazujete ptice. Pazite, da se premikate brez sunkovitih gibov, da ptic ne preplašite.

Preberite tudi:

Slovenske pametne krmilnice za ptice žanjejo uspeh po svetu

 

Vir: DOPPS

(Visited 499 times, 3 visits today)
Close