Kako divja in naravno bogata je Slovenija?

23 maja, 2021

21. maja v vseh državah članicah Evropske unije obeležujemo dan največjega naravovarstvenega omrežja na svetu. Ob letošnjem Evropskem dnevu Nature 2000 so partnerji projekta LIFE integriranega projekta za okrepljeno upravljanje Nature 2000 v Sloveniji in ustvarjalci naravoslovnega dokumentarnega filma Divja Slovenija gostili spletni dogodek o zakulisju nastajanja enega najbolj živalsko in rastlinsko pestrih dokumentarcev.

Slovenska narava je izjemna tako na evropskem kot svetovnem nivoju: z Naturo 2000 v Sloveniji varujemo več kot desetino vseh živalskih in rastlinskih vrst na ravni EU. Med njimi so najpogostejše ptice, ribe, žuželke, netopirji in dvoživke.

Redko videne podobe živalskega sveta Slovenije v filmu

Bogastvo slovenske narave je glavni vir navdiha režiserja, direktorja fotografije in producenta Mateja Vraniča, ki je s 15-člansko ekipo ustvaril njegov drugi naravoslovni dokumentarni film Divja Slovenija.

“V 80 minutah smo zajeli različne življenjske vloge in letne čase v življenju 50 živalskih vrst. Od najvišjih alpskih vrhov in odmaknjenih dinarskih gozdov potujemo preko panonskih ravnic, se spustimo v podzemlje kraškega sveta in pod gladino Jadranskega morja,” razlaga Vranič, ki pravi, da je film skorajda že končan, premierno pa bo v Sloveniji na velikih platnih zaživel jeseni.

Pestrost živalskih in rastlinskih vrst Slovenije

Divja Slovenija je prvi dokumentarec, ki predstavi manj znane živalske in rastlinske vrste v Sloveniji. Tudi take, ki živijo v neposredni bližini ljudi, pogosto celo v urbanem okolju, a nam tako rekoč nikoli ne pridejo pred oči. 39 živalskih vrst je predstavljeno skozi zgodbe, ki jih spremljamo v obdobju enega leta in so prikazane v različnih vlogah, kot jim jih narekuje življenjski cikel – prehranjevanje oziroma lov, spopad za samice, paritev, skrb za mladiče. Miran Krapež sosnemalec filma in naravoslovni fotograf je na spletnem dogodku povedal, da so naredili kar 700 snemalnih ur za minutni posnetek jazbeca.

Napovednik filma Divja Slovenija

 

Vir in fotografije v prispevku: Natura 2000

Nazaj na kategorijo okolje.
(Visited 78 times, 7 visits today)