12:51 pop OKOLJE

Kaj se dogaja? Sneg v italijanskih Alpah se je obarval roza!

Na prvi pogled se zdi sneg, ki se je v italijanskih Alpah spremenil iz bele v svetlo rožnato, kot osupljiv podvig narave. Toda znanstveniki trdijo, da je dejansko lahko opozorilni znak za težave v okolju.

 

Glavni krivec za rožnati sloj so alge, ki trenutno prekrivajo ledenik Presena v severni Italiji, kako je videti, si lahko pogledate tukaj. Znanstveniki pravijo, da spomladi in poleti to ni neobičajen pojav, vendar opozarjajo, da bi lahko postal težava, če se začne pogosteje pojavljati.

Neposreden učinek na pospešeno taljenje snega in ledu

Biagio Di Mauro z Inštituta za polarne znanosti (ISP) je v začetku julija odpotoval na ledenik, da bi preiskal skrivnostne alge. Medtem ko je pojav dobro dokumentiran, je o tem pojavu razmeroma malo znanstvene literature.

»Ima pa neposreden učinek na pospešitev taljenja snega in ledu,« navajajo na inštitutu. Zakaj? Belina snega in ledu sončno svetlobo odbija, alge pa sneg in led potemnijo, zaradi česar le ta vsrka več toplote in posledično se hitreje tali. S taljenjem snega pa se bo pojavilo še več alg, saj le te uspevajo z več vode.

Že maja viden zelen sneg na Antarktiki

Na Antarktiki se sneg v zadnjih letih vse pogosteje obarva zeleno, zaradi vse bolj razširjenih alg. Raziskovalci so izdelali prvi zemljevid pojava organizmov in njegovega širjenja na jugu celine. Satelitski posnetki združeni z meritvami na terenu med leti 2017 in 2019 so pokazali vse večjo prisotnost mikroskopsko majhnih alg. Posamična alga je s prostim očesom nevidna, a ker rastejo skupaj, so na snegu vidne v zeleni barvi, kako je to videti na snegu, laho vidite tukaj.

»Pojav je že tako razširjen, da je viden tudi iz vesolja,« so raziskovalci zapisali v študiji, ki je bila objavljena v reviji Nature Communications.

Vir: CBS News, CNN

(Visited 1.681 times, 1 visits today)
Close