Avtor rb; foto: shutterstock.com 9:39 dop OKOLJE

Jutri bo Japonska začela izpuščati odpadno vodo iz Fukušime v ocean

Japonska bo kljub številnim kritikam in nasprotovanju znanstvenikov, Kitajske, lokalnega prebivalstva in ribičev, v ocean začela izpuščati odpadno vodo iz Fukušime.

Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) je odobrila izpust prečiščene radioaktivne vode iz jedrske elektrarne Daiči v Fukušimi, češ da to ne predstavlja nobene nevarnosti za ljudi in okolje.

V jedrski elektrarni Fukušima je leta 2011 ob potresu in cunamiju prišlo do taljenja jedra treh reaktorjev, ki jih še vedno hladijo z vodo, čeprav ne delujejo več.

Zmanjkuje prostora, zato bo spuščena v ocean

Ker zmanjkuje prostora za odpadno vodo, ki se uporablja za hlajenje ostankov še vedno zelo radioaktivnih reaktorjev, bodo to vodo začeti izpuščati v ocean, prek kilometer dolgega predora. Pred tem naj bi jo filtrirali in razredčili z morsko vodo. Tako naj bi odstranili večino radioaktivnih elementov, razen tritija, izotopa vodika, ki ga je težko odstraniti iz vode.

Japonska vlada zagotavlja, da bodo redno testirali morsko vodo in tudi ribe v vodah blizu tovarne in vse rezultate objavila na spletni strani ministrstva za kmetijstvo.

EU opustila vse prepovedi

Pisali smo tudi že o tem, da so maja v bližini Fukušime ujeli ribo, ki je močno presegla varnostno mejo radioaktivnosti. Najdba je povzročila, da je Hongkong prepovedal uvoz rib iz japonskih voda, Kitajska je začela s testiranjem radioaktivnosti morske hrane uvožene iz Japonske. EU pa je nekaj tednov pred napovedanim izpustom prečiščene odpadne vode iz nuklearke opustila vse prepovedi.

Vir: The Guardian

(Visited 181 times, 5 visits today)
Close