Avtor Rb; foto: shutterstock.com 11:32 dop OKOLJE

Javni posvet: (Ali) onesnaževalec plača račun za okoljsko škodo?

Evropska komisija zbrala mnenja državljanov in deležnikov o izvajanju načela »onesnaževalec plača« v Evropski uniji.

Komisija bo informacije uporabila za oceno, ali politike EU in nacionalne politike zadostujejo za zagotovitev, da onesnaževalci nosijo stroške ukrepov za preprečevanje, nadzor in sanacijo onesnaževanja.

»Načelo »onesnaževalec plača« je pravično in preprosto: od onesnaževalcev zahteva, da krijejo stroške onesnaževanja, ki ga povzročajo. Pravilna uporaba tega načela spodbuja preprečevanje škode za okolje in določa, da so onesnaževalci odgovorni za čiščenje. Če se ne izvršuje pravilno, račun za okoljsko škodo, ki jo povzročijo onesnaževalci, prepogosto plačajo državljani, kar močno obremenjuje javna sredstva. Pozivamo vse, naj posredujejo mnenje o tem, kako izboljšati delovanje tega načela v korist vseh,« je ob začetku javnega posvetovanja pojasnil Evropski komisar za okolje, oceane in ribištvo Virginijus Sinkevičius.

Pri posvetu Onesnaževalec plača lahko sodeluje vsak državljan EU

Rezultati posvetovanja bodo uporabljeni za pripravo celovite ocene politike in za pripravo priporočila o tem, kako najbolje izvajati to načelo v okoljskih politikah, kot je bilo napovedano v akcijskem načrtu Komisije za ničelno onesnaževanje.

V posvetovanju lahko sodelujete do 4. avgusta letos, s klikom tukaj.

Poglejte pa tudi, kdo so največji onesnaževalci?

(Visited 27 times, 1 visits today)
Close