2:55 pop OKOLJE

Izola bo zasadila 3000 dreves

V Izoli so v sredo, 12. februarja, podpisali pismo o nameri zasaditve 3000 dreves na območju občine Izola, ki jih je za akcijo zagotovil raziskovalni inštitut InnoRenew CoE. Inštitut bo 15. februarja obeležil 3. obletnico obstoja, pred dnevi pa je v Livadah stekla tudi gradnja inovativne in največje lesene zgradbe raziskovalnega inštituta v Sloveniji.

Župan občine Izola Danilo Markočič je v uvodu izrazil veliko zadovoljstvo, da bo do konca prihodnjega leta na območju Livad zgrajena inovativna in večinoma lesena stavba raziskovalnega inštituta InnoRenew CoE. Delovanje vrhunske znanstvene institucije pomeni za Izolo dodano vrednost, med  drugim bodo občanke in občani pridobili priložnost za kakovostna delovna mesta ter veliko dodatnih znanj. Poudaril je pomen širitve raziskovalnih in izobraževalnih institucij izven siceršnjih univerzitetnih središč ter se zahvalil vodstvu raziskovalnega inštituta InnoRenew CoE za pobudo in sodelovanje pri zasaditvi 3000 hrastov na območju Izole. Nova drevesa bodo bistveno pripomogla k ohranjanju biodiverzitete na področju občine, hkrati pa bodo drevesa prinesla koristi tudi čebelarjem, saj gre za medonosne rastline.

Dolgoročno vlaganje v dobro skupnosti

Direktorica raziskovalnega inštituta InnoRenew CoE izr. prof. dr. Andreja Kutnar je predstavila projekt izgradnje stavbe inštituta, ki bo večinoma lesena, saj je les ter njegova uporabnost v gradbeništvu in drugih panogah najpomembnejši predmet delovanja in raziskovanja v okviru inštituta. Pri tem je poudarila, da akcijo zasaditve dreves vidijo predvsem kot dolgoročno vlaganje v dobro skupnosti, v kateri delujejo. Ob tretji obletnici obstoja pa je poudarila, da se v inštitutu zavedajo, da se bo za izgradnjo objekta porabilo 870 m3 lesa, a hkrati pojasnila, da bo v slovenskih gozdovih, s katerimi se trajnostno gospodari, v enem letu zrastlo toliko dreves, da bi lahko zgradili še 3000 takih stavb. 3000 hrastov naj bi bilo posajenih še pred predvideno izgradnjo inštituta konec leta 2021.

Podpisniki pisma so po dogodku simbolno posadili pet dreves na bližnjem travniku. Pridružila sta se jim tudi Branko Simonovič, podpredsednik Državnega zbora in dr. Jernej Štromajer, državni sekretar.

 

Vir: izola.si, Sto

(Visited 176 times, 2 visits today)
Close