Iz reciklirane elektronike bodo naredili čebelnjake

10 oktobra, 2020

Čenstohova, mesto z 220 tisoč prebivalci na jugu Poljske, je postala zadnja članica državnega projekta za recikliranje električnih in elektronskih odpadkov. V skupno 32 posebnih zabojnikov lahko prebivalci ne samo hitro, varno, ampak seveda tudi brezplačno odložijo svoje električne odpadke.

Tako bodo dobili priložnost za uporabo inovativne izobraževalne platforme ter priložnost, da svoje električne odpadke spremenijo v “urbani” čebelnjak.

V torek, 22. septembra, je Čenstohova prejela skupno 32 zabojnikov za električne odpadke v okviru dejavnosti centra za komunalne storitve in projekta “Električni odpadki”, ki že deluje v več deset drugih poljskih mestih. Zabojniki imajo značilno rdečo barvo, z infografiko, ki prikazuje, kakšno vrsto opreme je mogoče odložiti vanje.

 

Zaščita okolja pred nevarnimi odpadki

»Veseli smo, da se bodo lahko naši prebivalci na hiter in enostaven način znebili elektronskih odpadkov. Več lokacij zabojnikov pomeni, da jim ne bo treba več izgubljati dragocenega časa za iskanje ustreznega zabojnika za odpadno elektronsko opremo. Verjamem, da bodo prebivalci Čenstohove to priložnost z veseljem izkoristili,« je dejal župan omenjenega mesta Krzysztof Matyjaszczyk.

Projekt “Električni odpadki”, katerega del je že več poljskih mest, ozavešča na področju recikliranja, hkrati pa bodo odprli tudi Šolski center za recikliranje – sodobna platforma za recikliranje, ki bo namenjena učencem, učiteljem in staršem. Spletna platforma bo odgovorila na najpomembnejša vprašanja, povezana z recikliranjem in varovanjem okolja.

Zagotovo pa bodo največja pridobitev za Čenstohovo in preostala poljska mesta, kjer zbirajo elektronske odpadke, čebelnjaki, delno narejeni iz recikliranih materialov. Če bo šlo vse po načrtih, bo prihodnjo pomlad tam svoje domove našlo 80 tisoč čebel.

 

Vir. The Mayor Eu

Nazaj na kategorijo okolje.
(Visited 111 times, 2 visits today)