InnoEnergy ponuja zagonskim podjetjem finančno pomoč

27 januarja, 2020
Andreja Šalamun

Do 5. marca 2020 se lahko prijavite na razpis sklada InnoEnergy Izziv PowerUp! in tako dobite priložnost za večmilijonske naložbe. V izzivu lahko sodelujejo vsi podjetniki, ne glede na stopnjo podjetja. Glavna tematska področja so energetika, mobilnost, čiste tehnologije in pametna mesta, a so dobrodošle tudi ideje, ki morda izstopajo iz splošnih okvirov. Slovenski partner Innoenergyja je ABC Accelerator.

Družba InnoEnergy išče najboljša zagonska podjetja, podjetja v fazi širitve ter mala in srednje velika podjetja iz SV Evrope, ki bodo tako dobila priložnost za večmilijonske naložbe. Pravijo, da so »soustvarjalec, pametni investitor in industrijski katalizator za podjetnike, ki si želijo globalnega učinka v trajnostnem svetu« ter da bodo podjetja, ki se bodo uspešno pridružila mreži InnoEnergy, deležna izboljšanja produktov, razvoja in pilotskih izvedb, strategij komercializacije, vstopa na mednarodni trg ter širitve in nadaljnjih priložnosti za financiranje.

V izzivu PowerUp!, ki ga pripravlja InnoEnergy, lahko sodelujejo vsi podjetniki, ne glede na stopnjo razvoja podjetja (lahko imate zgolj idejo, iščete naslednjo stranko ali pa je vaš namen širitev poslovanja …). Glavna tematska področja so: energetika, mobilnost, čiste tehnologije in pametna mesta, a so dobrodošle tudi ideje, ki izstopajo iz splošnih okvirov.

InnoEnergy posebej za izbrane startupe v okviru Izziva PowerUp! pripravlja tudi tekmovanje s finančnimi nagradami v višini do 65.000 evrov in podelitvijo naziva Startup leta. Med ugodnostmi je tudi sodelovanje v tako imenovanih ‘poslovnih bootcampih’, ki se osredotočajo na konkretno podporo mednarodnih strokovnjakov na terenu, denimo na področjih poslovnega načrtovanja, sposobnosti pitchinga, zaščite intelektualne lastnine itd.

Zmagovalec regionalnega tekmovanja povabljen na evropski finale

Kot je za Eko deželo pojasnila Maja Jerala iz ABC pospeševalnika, ki je tudi InnoEnergyjeva ‘hub managerka’ v Sloveniji, je zmagovalec regionalnega tekmovanja Power Up! Country Finals povabljen na evropsko finalno tekmovanje, kjer so zmagovalci tudi finančno nagrajeni. Hkrati pa udeležba na regionalnem tekmovanju Power Up! predstavlja vstopnico za InnoEnergy investicijske programe.

»Glede na fazo, v kateri se nahaja podjetje, torej ali gre za startup ali scaleup, ga ABC Accelerator v sodelovanju z InnoEnergy uvrsti v ustrezno akceleratorsko shemo. V primeru startup faze gre za program Highway, kjer poleg pospeševalnega programa podjetje lahko pričakuje investicijo do 150.000 evrov. V primeru scaleup podjetja pa lahko podjetje poleg pospeševalnega program in predvsem podpore pri širitvi na tuje trge, pričakuje investicijo 200.000 evrov,« pravi Jerala. Doda, da InnoEnergy poleg tega ponuja tudi investicijsko shemo za visoko inovativne mednarodne konzorcijske projekte, kjer lahko tovrstni konzorciji pridobijo investicijo med 1 in 7 milijoni evrov.

Podporo družbe InnoEnergy je v preteklosti prejel tudi največji proizvajalec litij-ionskih baterij v Evropi, Northvolt, ki sta ga ustanovila nekdanja podpredsednika pri Tesli in je trenutno ocenjen na 1,6 milijarde evrov. Northvolt je nedavno prejel tudi posojilo Evropske investicijske banke v višini 350 milijonov evrov in trenutno gradi dve največji tovarni baterij na zeleno energijo v Evropi: Northvolt Ett v mestu Skellefteá blizu artiškega kroga in Northvolt Zwei v Spodnji Saški v Nemčiji.

Na slovenskem finalu tekmovanja PowerUp!, ki ga je v začetku aprila 2019 organiziral slovenski InnoEnergyjev hub ABC Accelerator na Ljubljanskem Gradu, je bil med sedmimi finalisti za zmagovalca razglašen sistem 2GG (Second Generation Grid) za celovito zbiranje, prenos in obdelavo podatkov o porabi energentov in vode, ki so ga razvili v podjetju DS Meritve. Na drugo mesto se je uvrstila podjetje SILEO s svojim fotovoltaičnim strešnikom, na tretje pa podjetje Rivertum s svojo turbino Rivertum.


Rok za oddajo prijav je 5. marec 2020.

 

 

 

Nazaj na kategorijo okolje.
(Visited 54 times, 1 visits today)