12:32 pop OKOLJE

Hitre Covid teste bodo reciklirali – in to v Sloveniji!

Plastika Skaza s Fakulteto za strojništvo UNI MB, Fakulteto za tehnologijo polimerov, Inštitutom za kovinske materiale in tehnologije, Zlatarno Celje, Univerzitetnim kliničnim centrom MB in podjetjem Surovina, razvija trajnostno usmerjeno rešitev za reciklažo hitrih antigenskih LFIA testov.

Odpadni plastiki iz Covid testov bodo, kot povedo, vdihnili novo življenje, zmanjšali vnos novih materialov in spodbudili uporabo recikliranih materialov iz hitrih diagnostičnih testov.

S predlaganimi rešitvami se Skaza s konzorcijem odziva na posledice pandemije Covid-19, ki je v preteklih letih zaznamovala ves svet. Številna testiranja ljudi na virus so namreč za seboj pustila ogromne količine odpadkov. Med njimi so tudi hitri testi, ki delujejo na osnovi nanozlata.

Zavržene hitre Covid teste se zdaj sežiga ali odlaga na odlagališčih. “Posledice pa so zastrašujoče. Ob sežigu enega milijona hitrih testov se zavrže 0,1 grama zlata in 5000 kg plastike, v vrednosti 15.000 €. Nenazadnje se z večanjem svetovnega gospodarstva povečujejo tudi okoljski pritiski, ki presegajo zmogljivosti našega planeta. Zato je odgovornost vseh nas, da odpadki ne ostanejo na odlagališčih, pač pa postajajo nove surovine,” povedo v Plastiki Skaza.

Vir: Plastika Skaza

V začetni fazi projekta bodo, kot napovedujejo, hitre Covid teste zbirali in jih ustrezno sterilizirali. Nato jih bodo zmleli in s postopki separacije ločili membrane z nanozlatom od plastičnih ohišij. “S predlagano rešitvijo spodbujamo koncept krožnega gospodarjenja, saj bomo z nadaljnjimi raziskavami in aktivnostmi pridobili surovine in jih uporabili za nove izdelke iz plastike in zlata,” še dodajo.

(Visited 126 times, 1 visits today)
Close