Goriška regija: Zdravniki opozarjajo na okoljsko problematiko

23 januarja, 2020
Andreja Šalamun
Covid-19: Zaradi onesnaženosti zraka večja ogroženost
Fotografija je simbolična

Kar 314 zdravnikov in zobozdravnikov širše goriške regije je doslej podpisalo poziv odločevalcem, naj do okoljske problematike pristopijo bolj odgovorno in naj oblikujejo takšne okoljske politike, ki ne bi omogočale še dodatnega onesnaževanja na najbolj ogroženih in onesnaženih območjih. Opozorili so tudi na vplive onesnaženega okolja na zdravje ljudi v Soški dolini.

Odgovornim bodo podpise predali 6. februarja, prve korake, ki naj bi vodili h konkretnim ukrepom, pa pričakujejo do začetka marca. Opozarjajo na huda bremena onesnaženega okolja in njihovega vpliva na zdravje prebivalcev.

Sežiganje tudi nevarnih odpadkov

Zdravniki in zobozdravniki širše goriške regije so poziv, ki ga je podprla tudi skupščina Zdravniške zbornice Slovenije, pripravili decembra lani. Zaskrbljeni so zlasti zaradi dogajanja v srednji Soški dolini, kjer v zadnjih letih v tamkajšnji cementarni sežgejo vse več odpadkov, tudi nevarnih, so opozorili in dodali, da naj na Agenciji RS za okolje že poteka postopek, ki bi lahko omogočil, da se količina odpadkov za sosežig v tamkajšnji cementarni poveča skoraj za četrtino.

Za znižanje emisij

Zdravniki pozivajo okoljskega ministra Simona Zajca, naj na ministrstvu najkasneje do 6. marca začnejo s postopki za izenačitev dovoljenih emisij za sežig in sosežig. Predlagajo, da se dovoljene emisije znižajo najmanj na isto raven, ki je dovoljena za sežig, oziroma na ravni, ki jih pri izpustih škodljivih snovi v zrak določa Svetovna zdravstvena organizacija. Pozvali so tudi ministra za zdravje Aleša Šabedera, naj aktivno spodbuja in sodeluje pri uresničevanju zahtev iz poziva zdravnikov. Prepričani so, da bo tako zastopal interese ogroženega prebivalstva.

Pozivajo pristojne, ponujajo svojo pomoč

Kot je na novinarski konferenci opozorila predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Zdenka Čebašek-Travnik, na zbornici pričakujejo, da jih bo ministrstvo sproti seznanjalo s potekom postopka in z vsemi odločitvami, ponujajo pa tudi svojo strokovno pomoč. Izpostavila je, da bodo, če se pristojni ne bodo ustrezno odzvali in želeli sodelovati z javnostjo, pripravili nove aktivnosti.

 

 

Nazaj na kategorijo okolje.
(Visited 216 times, 1 visits today)