Future Zero: Predstavili vozila za prihodnost brez emisij

22 oktobra, 2021
Foto: Tit Bonač

16. oktobra se je odvijal dogodek Future ZERO, ki je (kljub novemu imenu) že stalnica zgodnje jeseni na Kongresnem trgu v Ljubljani, kjer smo si lahko ogledali kar nekaj novosti s področja trajnostne mobilnosti, predvsem tistih na električni pogon. 

Pred tem se je dogodek namreč predstavljal pod imenom ECOmeet – srečanje ekoloških vozil in predstavitev tehnologij. Ker pa je dogodek skozi leta napredoval in presegel okvir srečanja, se je organizator odločil koncept dogodka zastaviti širše. Zato je dogodek v letu 2021 napredoval v Future ZERO – za prihodnost brez emisij.

Električni in hibridni modeli ter polnilnice

Že na prvem Future ZERO je bilo na ogled postavljenih kar nekaj zanimivosti in novosti tako s področja avtomobilizma, motociklizma, kot tudi neprecenljivega znanja slovenskih inovatorjev. Hyundai je tako poleg svojih že utečenih električnih in hibridnih modelov Ioniq, Kona, Tuscon in Santa-Fe, premireno na ogled postavil ekstravagantnega Ioniq 5, predstavili pa so tudi svoj sistem polnilnic. Renault se je predstavil z novima modeloma malčka Twingo in nekoliko večjega Zoe, medtem ko sta na prostoru Avtotehne Vis pozornost zbujala predvsem električni model Citroena e-C4 ter atraktivni Peugeot 508 PSE.

Razočarani niso bili niti ljubitelji znamke Tesla, ki so si na razstavnem prostoru društva DEMS lahko ogledali popularni model 3, podjetje Avantcar pa je pripeljalo različico Y. Največ pozornosti obiskovalcev pa je pritegnil prestižni Audi e-Tron GT, ki se je bohotil na razstavnem prostoru podjetja Porsche Slovenija. Slednji je predstavil tudi povsem električne modele Audi Q4 e-tron, Škoda Enyaq iV, VW iD3 in iD4 ter storitev MOON, s katero Porsche Slovenija ustvarja popoln ekosistem električne mobilnosti. Gre za sisteme polnilnic, sončnih elektrarn, hranilnikov električne energije in sisteme za energetsko upravljanje, ponudbo pa so zaokrožili še z omrežjem javnih polnilnic MOON charge.

Tudi motorji in celo čoln na električni pogon

Nadalje smo si lahko ogledali tudi nekaj dvokolesnih zanimivosti, pri katerih je izstopal superšportnik Energica Ego+. Da je bil krog sklenjen, je podjetje Emrax, proizvajelc aksialnih električnih motorjev, ki so plod slovenskega znanja in ustvarjalnosti, na Kongresni trg pripeljal ultralahko letalo in čoln, oboje seveda na električni pogon. Svoje bogato znanje in izkušnje pa so med obiskovalce delili strokovnjaki podjetja Elaphe, ki že vrsto let navdušuje s svojo inovativnostjo in razvojem kolesnih elektromotorjev (In-Wheel).


Kogar zanima mobilnost prihodnosti, ne sme zamuditi dogodka naslednjega Future ZERO.

Nazaj na kategorijo okolje.
(Visited 53 times, 1 visits today)