Evropski teden mobilnosti: Živi zdravo, potuj trajnostno

15 septembra, 2021

Slogan letošnjega Evropskega tedna mobilnosti je »Živi zdravo. Potuj trajnostno.«, ki je posvečena težavam, s katerimi se Evropa in svet soočata zaradi pandemije.

Letos organizatorji spodbujajo predvsem zdrave poti. Kamorkoli se čez dan odpravite, na cilj pridete bolj sproščeni, zdravi in zadovoljni, če svojo pot opravite peš, s kolesom ali pa denimo z rolerji. Zakaj? Ker je potovanje brez avtomobila vedno povezano z gibanjem telesa, s svežim zrakom in z boljšim stikom z okolico.

Aktivna mobilnost tako nadomešča potrebo po sproščanju in rekreaciji, hkrati pa je tudi poceni in tako rekoč idealna za krajše razdalje (hoja do 2 km, klasično kolo do 5 km, električno še veliko več).

Ohranimo aktivno mobilnost, ki smo jo spoznali v času pandemije

Varno in zdravo s trajnostno mobilnostjo – mesta so se kreativno in prožno odzivale na pandemijo. Trende, ki so se začeli lansko leto, na primer večja aktivna mobilnost in uporaba mobilnosti z nizko ali nično emisijo, je treba še dodatno spodbujati.

Duševno zdravje – prevoz lahko bistveno vpliva na duševno stanje in dobro počutje ljudi. Ljudem omogoča medsebojno povezovanje in ohranjanje stikov, omogoča jim dostop do poklicnih in izobraževalnih priložnosti ter prostočasnih dejavnosti izven svojega doma in jim zagotavlja večjo prožnost. Starejšim omogoča aktivni življenjski slog znotraj njihove skupnosti in raziskave kažejo, da uporabo javnega prevoza med starejšimi zmanjša stopnjo simptomov depresije in občutka osamljenosti. Na drugi strani pa na duševno zdravje vpliva tudi pretiran hrup, ki mu je zaradi prometa izpostavljenih več milijonov Evropejcev.

Telesno zdravje – še en del trajnostne mestne mobilnosti, ki ima ključno vlogo pri minimalizaciji negativnih učinkov, povezanih s prometom. Zmanjševanje emisij v evropskih mestnih središčih koristi vsem prebivalcem mesta, še posebej pa tistim, ki hodijo, kolesarijo in rolajo.

Varnostni ukrepi – razdeljeni na dva področja: varnost prevoza, na primer varnostni ukrepi za ljudi z zmanjšano mobilnostjo in cestna varnost. Slednje vključuje tudi preprečevanje prometnih nesreč in smrtnih žrtev.

Odziv na pandemijo – poudarek bo zlasti na pozitivne spremembe, ki so bile uvedene kot odziv na pandemijo. Predvsem si želijo povrniti zaupanje v javni promet, saj je samo 0.2 % do 1.2 % okužb s koronavirusom povezanih z uporabo javnega transporta.

Trajnostna mobilnost v vaši občini

Tudi letos so se slovenske občine odzvale v velikem številu in pripravile poseben program v tednu med 16. in 22. septembrom 2021, ko obeležujemo Evropski teden mobilnosti. Kaj konkretno se bo odvijalo v vaši občini, preverite na uradni spletni strani občine.

 

Vir: SPTM

Nazaj na kategorijo okolje.
(Visited 54 times, 8 visits today)