Ekologi brez meja obsojajo uporabo slogana “Očistimo Slovenijo” stranke Zelena dežela

5 februarja, 2020
Andreja Šalamun

V društvu Ekologi brez meja so se odzvali na slogan, za katerega se je odločila nova zelena stranka Zelena dežela. Zmotila jih je namreč uporaba slogana Očistimo Slovenijo. »Izrabo imena akcije, ki je leta 2010 prvič združila več kot 270.000 prebivalcev Slovenije, leta 2012 pa rekordnih 289.000 prebivalcev, kar predstavlja 14 odstotkov takratnega prebivalstva, ostro obsojamo,« pravijo v omenjenem društvu.

Poudarjajo, da se je ime prvega tako množičnega prostovoljskega okoljskega projekta v Sloveniji »v spomin in zgodovino ljudi zapisalo kot sinonim, kaj lahko naredimo vsi, če stopimo skupaj. Projekt je bil izveden povsem prostovoljno, s pomočjo več kot 500 organizatorjev na terenu, ki so opravili tisoče prostovoljnih ur za to, da smo iz narave očistili 20.000 ton odpadkov ter vprašanja okolja in odpadkov umestili v vsakodnevna družbena vprašanja,« pravijo v društvu.

»Nihče od vidnih akterjev ni bil del organizacijske ekipe«

Poudarjajo, da je bil namen akcije povezati vse v pozitivnem duhu, ne glede na narodnost, politično pripadnost, starost ali izobrazbo. »Nihče od vidnih akterjev nove stranke nikoli ni bil del organizacijske ekipe ne na nacionalnem ne na lokalnem nivoju. Za nas ni bilo nikoli sprejemljivo, da si katerikoli posameznik ali skupina ime akcije prisvaja za svoje (politične) projekte in kampanje,« poudarjajo Ekologi brez meja. Dodajo, da je njihovo društvo delovalo politično neodvisno in da bo tako tudi vnaprej. Njihov cilj pa je aktivno prispevati k izboljšanju stanja okolja na področju odpadkov.

 

 

(Visited 51 times, 2 visits today)