Eko sklad z novim razpisom za kreditiranje okoljskih naložb občanov

6 januarja, 2020
Andreja Šalamun
Pixabay

Eko sklad je v Uradnem listu objavil nov javni poziv za kreditiranje okoljskih naložb občanov. Tokrat je na voljo 15 milijonov evrov.

 

Kot pojasnjujejo na Eko skladu, z novim javnim pozivom 65OB19 nadaljujejo program dodeljevanja ugodnih kreditov za financiranje okoljskih naložb občanov. Poudarjajo, da se nameni okoljskih naložb, za katere je mogoče pridobiti kredit Eko sklada, ne spremenijo in so enaki kot v predhodnih javnih pozivih, kriteriji pri določenih namenih pa so usklajeni z novimi standardi.

 

Pojasnijo, da so v novem javnem pozivu nekoliko zaostreni pogoji za nakup novih ali rabljenih osebnih avtomobilov na hibridni pogon, kjer se je emisijska vrednost CO2 v kombiniranem načinu vožnje zaostrila na največ 85 g/km. Nekoliko se je zaostrila tudi zahteva pri naložbah v izvedbo toplotne izolacije fasade (na vrednost λ/d ≤ 0,280 W/m2K), iz namena vgradnje ogrevalnih naprav pa se je izključilo naprave, ki kot energent uporabljajo kurilno olje.

 

V pozivu se ohranja enako obrestno mero, ki znaša trimesečni EURIBOR + 1,3 odstotka. Najvišji znesek dodeljenega kredita na posamezno vlogo ni več omejen z zneskom 40.000 evrov, temveč glede na višino upravičenih stroškov naložbe. Najnižji znesek dodeljenega kredita ostaja 1.500 evrov, najdaljša odplačilna doba 10 let in za obsežnejše obnove stanovanjskih stavb ali gradnjo novih skoraj nič-energijskih stanovanjskih stavb 20 let. Na Eko skladu poudarjajo, da javni poziv vlagateljem za isto naložbo še vedno omogoča tudi pridobitev tako kredita kot nepovratne finančne spodbude.

 

Podrobnosti najdete tukaj.

 

Nazaj na kategorijo okolje.
(Visited 158 times, 2 visits today)