Drevo na kolo – za trajnostno mobilnost in ozelenitev mest

3 septembra, 2021
Foto: Urša Slatner

Mladi za podnebno pravičnost so v sodelovanju z društvom Est=etika, zavodoma Bob in 404 na ljubljanske ulice poslali “Drevo na kolo”, s katerim skupaj z lokalno skupnostjo pozivajo k ozelenitvi mest in prehodu na trajnostno mobilnost.

Poletje in spomin na pripeko vročinskih valov, ko smo hrepeneli predvsem po osvežilnem požirku pijače in hladni senci, je le še spomin.

A problem ostaja, sence še najbolj primanjkuje prav tam, kjer se ljudje v mestih najpogosteje nahajajo – na trgih, parkiriščih, pločnikih, kolesarskih stezah, pogosto celo na delovnih mestih in ob bivališčih.

Preberite tudi: Koristi mestnih dreves

Mladi imajo rešitev

Ker je prometna politika že vrsto let zasnovana slabo, brez dolgoročne vizije in s slabo usklajenostjo javnega prometa, Slovenija caplja na mestu. Rešitev je v korenitem zmanjšanju prometa in prehodu na trajnostne oblike mobilnosti, kot so javni prevoz, souporaba vozil, kolesarjenje in hoja ter trajnostno prostorsko načrtovanje z ukrepi za dvig odpornosti na podnebne spremembe, med katerimi je pomembna ozelenitev mest.

Drevesa ob cestah zmanjšajo onesnaženost zraka v okoliških prostorih. Zelene površine zagotavljajo naravno hlajenje, vežejo toplogredne pline, znižujejo hrup in onesnaženost zraka. S takimi ukrepi se ne le prilagaja na posledice podnebnih sprememb, ampak se jih tudi blaži.

Akcija “Drevo na kolo”

“Drevo na kolo” po eni strani ozavešča o dveh ključnih ukrepih pri blaženju in prilagajanju na posledice podnebne krize, to sta trajnostna mobilnost in ozelenitev mest. Hkrati pa se lokalni skupnosti ponuja kot orodje za označitev t.i. “vročih točk”. Drevo kolo lahko vsakdo parkira na javnih površinah, kjer bi si želel ozelenitve oziroma drugih primernih rešitev za odpravo mestnih toplotnih otokov. Predlagane lokacije, zabeležene s pomočjo GPS sledilca v kolesu, bodo mladi predali mestnim oblastem skupaj s pozivom k ukrepanju.

 

Vir: MPP

Nazaj na kategorijo okolje.
(Visited 101 times, 7 visits today)